Miljana i Veljko šahovski prvaci Republike Srpske

Proteklog vikenda (12 – 14. aprila), u Banji Dvorovi kod Bijeljine, održano je 26. kadetsko i omladinsko prvenstvo Republike Srpske u šahu. Na njemu je učestvovalo 16 učenika škola iz Foče, od čega 13 učenika JU OŠ „Veselin Masleša“, 2 učenika Srednjoškolskog centra i jedan učenik srednje bogoslovske škole „Sveti Petar Dabrobosanski“.

Poslije višegodišnjeg snalaženja, ove godine djeca iz našeg grada nastupili su za domaći klub – novoformirani OŠK „9. januar“. Pored njih, za isti klub nastupilo je i troje djece iz Istočnog Sarajeva. Inače, prvenstvo Republike Srpske igra se u uzrasnim kategorijama do 8, 10, 12, 14, 16, 18 i 20 godina, odvojeno kod djevojčica i dječaka. Tempo igre bio je sat vremena po igraču za cijelu partiju, a igrano je 7 kola po tzv. Švajcarskom sistemu.

Poslije trodnevne iscrpljujuće borbe Miljana Golubović i Veljko Mališ potpuno zasluženo osvojili su prvo mjesto u kategoriji do 16 godina, pa su tako postali apsolutni „vladari“ Republike Srpske u toj kategoriji! Nikola Mrković iz Istočnog Sarajeva osvojio je treće mjesto i bronzanu medalju u kategoriji dječaka do 14 godina, a četvrto mjesto i plasman na prvenstvo Bosne i Hercegovine (9-12. maja) izborili su i Marija Cicović i Lazar Mimić (do 10 godina), Renata Kalajdžić (do 16 godina) i Stefan Veselinović (do 20 godina).

Ostali takmičari pokazali su vidan napredak i izuzetnu zrelost tokom takmičenja i time istakli kandidaturu da narednih godina budu u konkurenciji za osvajanje odličja. Još jednom se pokazalo da u Foči ima potencijala i talenta za bavljenje ovim intelektualnim sportom. Na takmičenju je učestvovalo 156 mladih šahista iz 20 klubova Republike Srpske, a medalje su osvajali članovi 16 klubova. Mjereno po osvojenim medaljama, takmičari OŠK „9. Januar“ zauzeli su visoko 4. mjesto, iza ŠK „Skakač“ (Banja Luka), ŠK „Mladost“ (Teslić) i ŠK „Svetozar Gligorić“ (Bijeljina).

Tokom takmičenja u Banji Dvorovi, kao trener je sa djecom boravio i radio njihov dugogodišnji pedagog Radan Mimić, dok je u delegaciji OŠK „9. januar“ bio i sporski direktor novog kluba Vladimir Šakotić, međunarodni šahovski sudija i bivši direktor Evropske šahovske unije. Tokom turnira, djecu je posjetio i poželio im uspjeh i Aleksandar Kovač, član Upravnog odbora kluba.

Potrebno je istaći da je pomoć prilikom odlaska djece na takmičenje, u okoviru mogućnosti, pružila i Opština Foča. Ovim velikim uspjehom i formiranjem kluba, čini se da drevna igra na 64 polja u Foči dobija novi zamah, posebno kada su mladi u pitanju.