Mediji ponovo ubili nevine žrtve Jošanice

Preživjeli u stravičnom zločinu 19. decembra 1992. godine u Gornjoj Jošanici kod Foče, potomci, rodbina i prijatelji zgroženi su sa netačanostima koje su objavljene u tekstu – “Peku li nas rane svetog Nikole?”, objavljenog na portalu Al Džazire Balkan 22.decembra.2018.godine, u kojem je autor teksta iznio neistine i ponizio žrtve pišući iz svog viđenja o svemu što se na taj dan dogodilo.

Navode da ih posebno vrijeđa pisanje u dijelu pod podnaslovom Čedomorstvo u kojoj je iznesena laž koja je sve skamenila i potresla od muke i tuge da je pokojni Dragoljub Višnjić ubio svoje dvoje djece –desetogodišnju Draganu i sedmogodišnjeg Dražena.

– Autor je , još poigravajući se sa našom nesrećom napisao, da ih je ubio u sopstvenoj kući. Istina je da je Dragoljub Višnjić sa svoje dvoje djece, majkom, ocem i bratom ubijen napolju u mjestu Vilina nedaleko od porodične kuće, bježeći od zločinaca. To je jedina istina, i fotografije svjedoče da su djeca masakrirana. Sve to ima u našoj dokumentaciji koju svi istonoljubivi mogu vidjeti-navodi se u saopštenju Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Foča.

Potomci ubijenih i svjedoci pokolja u Jošanici navode da tekst autora Dragana Bursaća obiluje brojnim gnusnim neistinama.

– Pod podnaslovom Tajna sobe umjesto mecima nad djecom 26 godina poslije zločina bez kazne, ponovo zločin –  slovima i riječima su masakrirani i ubijani nevini Srbi. U svakom slučaju poznato je ovo i istražnim organima, a i javnosti, koja je imala prilike da se upozna. O ovom zločinu koji su oni koji su ga počinili svirepo i bestijalno ovjerili sa krvavom porukom ubijajući djecu, žene, starce izvještavao je Britanski javni servis ( Bi-bi-si) i Nju Jork Tajms-ističe se u saopštenju.

Dodaju da su primijetili  kako su još neki mediji u Federaciji BiH preuzeli tekst sa portala Al Džazire, što, kako kažu, znači da su potpomogli širenje laži o zločinu bez kazne,  kao i da su po drugi put pomogli u zlostavljanju, masakriranju i ubijanju nevinih Srba u Gornjoj Jošanici kod Foče.

-Vjerujemo da ćete poštujući istinu i cijeneći jošaničke žrtve objaviti ovo saopštenje u informativnim emisijama Radio Foče i na veb stranici, kako biste pomogli da se stane u kraj širenju neistina o stradanju Srba u Gornjoj Jošanici, a ponajviše da ne bi neupućena javnost zaključila i da su sami sebe poubijali. Istine radi, očekujemo od medija, da objave činjenice koje svi znaju izuzev autor sramnog teksta-navodi se u saopštenju Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

SRAMNI TEKST DRAGANA BURSAĆA OBJAVLJENOG NA ALDŽAZIRI MOŽETE PROČITATI NA OVOM LINKU:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/peku-li-nas-rane-svetog-nikole

Izvor: Radio Foča