Medicinski fakultet Foča: Izložba posvećena doktoru Ignacu Semelvajsu

Izložba posvećena velikanu medicine dr Ignacu Semelvajsu otvorena je danas na Medicinskom fakultetu u Foči, u okviru mađarske kulturne nedjelje koju organizuje Ambasada Mađarske u Sarajevu. Posjetioci su imali priliku da se kroz deset panoa i dokumentarni film o uglednom svjetskom ljekaru upoznaju sa negovim životom, ali i otkrićima koje je uveo u medicinu, poput strogog pravila pranja ruku prije hirurške intervencije, čime je stopu smrtnosti porodilja u Evropi tokom 19.vijeka sa nekada četrdeset odsto sveo gotovo na nulu.

“Moje doktrine imaju za cilj da porodilišta oslobode strahota, da muž i dalje ima svoju ženu, a da dijete i dalje ima svoju majku”, govorio je Ignac Semelvajs, mađarski ljekar i naučnik nazvan spasiocem majki. Četrdesetih godina 19. vijeka protumačio je uzrok porodiljske groznice, sepse, ali njegovo otkriće prepoznato je tek godinama kasnije. Postavka, koja je priređena povodom 200 godina od njegovog rođenja, predstavlja svojevrstan omaž genijalnom čovjeku kome čitav svijet duguje mnogo.

Osim što je studente i profesore Medicinskog fakulteta upoznao sa imenom i dostignućima ove istaknute ličnosti, mađarski ambasador u BiH Kristijan Poša najavio je i proširenje saradnje sa partnerima u Foči u oblasti nauke i obrazovanja.

-Postoje veoma velike mogućnosti da dođe do saradnje među medicinskim institucijama u Mađarskoj i fakultetu ili ovdašnjem Univerzitetu. Takođe Mađarska svake godine nudi mogućnost da 50 studenata iz BiH studiraju u Mađarskoj na državnom budžetu-rekao je Poša.

Medicinski fakultet u Foči godinama sarađuje sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Pečuju. Osim razmjene nastavnog kadra, u planu je i međusobna razmjena studenata dvije visokoškolske ustanove.

-Danas smo razgovarali da tu saradnju proširimo da obavezno uključimo i studente, jer je jako važna, i na tome insistiramo, međunarodna razmjena studenata sa medicinskim fakultetima u Evropi- rekao je Milan Kulić, dekan Medicinskog fakulteta.

Mogućnost usavršavanja i sticanja znanja na mađarskom Medicinskom fakultetu fočanski studenti smatraju važnim iskorakom.

-Mi bismo na taj način poboljšali i sam kvalitet obrazovanja jer studenti koji odu u Mađarsku prenijeće znanja i iskustva svima nama. Inače mi već imamo uspostavljenu međunarodnu razmjenu sa brojnim državama među kojima su Rusija, Turska, Italija, Tunis, Velika Britanija i Francuska-rekao je Rajko Pavlović, predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta u Foči.

Postavka o kultnom liku Semelvajsa na Medicinskom fakultetu biće otvorena do 17.aprila.

Izvor: Radio Foča