Mališani iz Foče otputovali na ljetovanje u Bečiće

Realizacija projekta „Socijalizacija djece Republike Srpske“ počela je danas odlaskom 168 mališana predškolskog uzrasta na sedmodnevno ljetovanje u Bečiće, od kojih je 47 djece iz Foče. Projekat se realizuje u Dječijem odmaralištu  „Užice“ u Bečićima, a druga smjena djece iz Foče na ljetovanje će putovati krajem avgusta.

Tokom sedmodnevnog boravka na moru biće im organizovane brojne aktivnosti, usmjerene i slobodne, a sa djecom će raditi animatori i stručna lica, kaže direktor Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slađana Vladičić:

„Djeca su raspoložena za ovu malu avanturu i nadam se da će nas vremenski uslovi poslužiti. Pored djece iz Vrtića na more putuje i 28 mališana iz Programa „Priprema djece za polazak u školu“, koja ranije nisu bila obuhvaćena institucionalnim obrazovanjem, tako da smo zadovoljni odzivom. Pored toga, sva djeca iz Vrtića i ovog Programa su bila ponuđena  da putuju na more“, kaže Vladičićeva.

U ovu smjenu boravka djece na moru uključena su isključivo djeca predškolskog uzrasta iz Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“, dok će u drugoj smjeni, krajem avgusta, na moru boraviti djeca prijavljena na konkurs Centra za socijalni rad, kaže stručni saradnik za dječiju zaštitu ove ustanove Mirjana Pavlović:

„Sljedeća smjena je od 25. avgusta do 3. septembra, i tada će na more putovati 13 djece koja su se prijavila na konkurs. To su djeca iz vulnerabilnih kategorija, korisnici dječijeg dodatka i djeca iz porodica boračke populacije“, ističe Pavlovićeva.

Javni fond za dječiju zaštitu  projekat realizuje na osnovu Zakona o dječjoj zaštiti, sa ciljem zadovoljavanja razvojnih potreba djece, razvijanju osjećaja empatije, pripadnosti vršnjačkoj grupi i afirmaciji dječijih potencijala. Putem ovog Projekta, u prethodnih 17 godina realizacije, na jadranskoj obali ljetovalo je 24 816 djece osjetljivih kategorija iz svih opština Srpske. Direktor Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović ističe da će i ove godine, kroz ovaj projekat, biti uključeno više od 2.200 lica od toga više od 1.800 mališana kroz 14 smjena, u vremenskom periodu od 20. maja do 21.septembra.

„Danas smo ispratili djecu iz Foče na ljetovanje u Bečiće, a ovo je najbrojnija smjena od kako realizujemo projekat, što nam je posebno drago, jer iz godine u godinu ovaj projekat postaje prepoznatljiv i sve bolje prihvaćen. U narednim smjenama na more putuju djeca socijalnih kategorija, djeca koja ranije nisu učestvovala u projektu, djeca koja nikada nisu vidjela more, posebno talentovana djeca i sva ona djeca kojima je neophodno takvo druženje, da bi se bolje socijalizovala, i da bi im ovo druženje dalo doprinos za buduće odrastanje“, rekao je Jović.

Izvor: Radio Foča