Mališani i roditelji pokazali svoju kreativnost na dječijem maskenbalu

U Foči je juče, u okviru Majskih kulturnih svečanosti održan tradicionalni dječiji maskenbal u organizaciji Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“. Pored mališana iz Vrtića, u šarenoj povorci učestvovali su i učenici nižih razreda osnovnih škola „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“, kao i učenici područnih škola iz Miljevine, Broda i Dragočave.

Šarena povorka u kojoj je učestvovalo oko 200 mališana pokazala je kreativnost i ideje djece ali i roditelja. Vještice, doktorice, indijanke, fudbaleri, teniseri, gusari, policajci, poštari, bake, ciganke i brojne druge maske prošetale su se sinoć ulicama Foče do stadiona u Donjem Polju gdje je za sve učesnike bila priređena zabava.

Mališani kažu da su maske pravili uz pomoć roditelja, te da se svake godine iskreno raduju maskenbalu, raduju se danu kada mogu da se preruše u svoje omiljene likove iz crtanih filmova ili junake iz knjiga.

Predškolac Pavle Radić  maskirao se u  vampira: „Maskirao sam se u vampira. Mama i ja smo pravili kostim. Vampir je strašan čovjek“, rekao je Pavle.

„Maskirala sam se u mačku, mama je pravila kostim, a drugarica mi je poklonila rep“, rekla je Doris Dukić.

Prema riječima direktora Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slađane Vladičić ove godine djeci i roditeljima je data sloboda u pravljenju maski, za razliku od prošle godine kada je maskenbal bio tematski:

„Ove godine roditelji su sa mališanima pripremali maske. Zaista su imali dobrih ideja i to se danas pokazalo. Drago nam je da je još jedan maskenbal prošao veoma uspješno jer je danas ovde veliki broj mališana iz vrtića ali i iz centralnih i područnih škola. Vrijeme nas je poslužilo, mališani se raduju i to je i bio naš cilj“, rekla je Vladičićeva.

Dječiji maskenbal je jedna od najmasovnijih manifestacija u okviru Majskih kulturnih svečanosti u Foči. Kako smatra načelnik opštine Radisav Mašić, to je jedan od najljepših događaja u našem gradu:

„Ovo je zaista najljepša manifestacija u našem gradu jer je okupila djecu sa čitavog područja opštine. Maskenbal se godinama organizuje u Foči, a svake godine sve je masovniji, što pokazuje opravdanost njegovog postojanja“, rekao je Mašić.

Nakon žurke, učesnici radosne šarene povorke, pustili su u nebo balone raznih boja i pokazali da dječija radost, sreća i druženje nema granica.

Izvor: Radio Foča