Mali folkloraši u ulozi čuvara srpske tradicije i običaja

U Gradskom pozorištu u Foči sinoć je održan koncert narodnih igara i pjesama Kulturno-umjetničkog društva Foča na kojem je nastupilo više od stotinu igrača raspoređenih u mlađim ansamblima. Koncert, koji je jedna od manifestacija Majskih dana kulture u Foči, privukao je veliku pažnju sugrađana.

Na koncertu je nastupio i prvi ansambl Društva sa Igrama iz Crne trave. Oni su svim mališanima pokazali kako će izgledati njihova budućnost u Kulturno-umjetničkom društvu ako nastave vrijedno da rade. Mlađi ansambli KUD-a Foča predstavili su se sa nekoliko igara.

„Najmlađi ansambli nastupili su sa Spletom dječijih igara i koreografijom Sličice sa vašara. Od septembra planiramo nove koreografije i upis novih članova i nadam se da ćemo biti bogatiji za brojne nove male folkloraše“, rekla je Ana Simović rukovodilac najmlađeg dječijeg ansambla.

Pripremni ansambl KUD Foča predstavio se na koncertu sa tri koreografije, Igrama iz Šumadije, Igrama iz Crnorječja i Igrama iz Dragačeva.

„U ove tri koreografije nastupilo je oko 60 igrača. Sa djecom je divno raditi, jer oni su naše blago, a mi stariji smo tu da ih usmjerimo na pravi put. Jedan od tih puteva je očuvanje srpske tradicije, igre i običaja, kroz rad u Kulturno-umjetničkom društvu“,rekao je rukovodilac ansambla Aleksandar Milanović.

Kulturno-umjetničko društvo Foča dobilo je nove prostorije u Sportskom centru Partizan, koje će početi koristiti nakon završetka rekonstrukcije zgrade, što predstavlja veliki napredak u radu Društva. Prethodnih godina na Godišnjem koncertu nastupali su svi ansambli, a ove godine prvi ansambl društva samostalno će održati koncert, ističe sekretar KUD-a Foča Saša Stanić:

„Na prvom koncertu nastupili su dječiji i pripremni ansambli, jer smo željeli da publika gleda dječiji folklor. Na kraju je nastupio prvi ansambl koji je pokazao djeci ali i roditeljima kako će izgledati njihov rad u Društvu za nekoliko godina, i kako će oni u budućnosti na najbolji način čuvati srpske običaje i tradiciju, kroz igru i pjesmu“.

U Gradskom pozorištu u Foči, narednog petka, 18. maja održaće se Godišnji koncert Kud-a Foča sa početkom u 20,00 časova. Cijena karte je 2,5 KM.

Izvor: Radio Foča