Mala matura-eksperimentalna provjera znanja u OŠ “Sveti Sava”

Uvođenje male mature u osnovne škole u RS predviđeno je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji je usvojen u maju prošle godine. Mala matura će se ove godine uvesti eksperimentalno, a provjerom znanja biće obuhvaćeni učenici u 21 školi iz svih krajeva Srpske.  Jedna od tih škola je i OŠ Sveti Sava u Foči.

Testove iz srpskog jezika i matematike na kraju ove školske godine polagaće učenici devetog razreda. Analiza uspjeha učenika osnovnih i srednjih škola na kraju školske 2016/2017. godine, koju je uradio Republički pedagoški zavod pokazala je da se skoro polovina učenika osnovnih škola okitila peticama na kraju prošle školske godine. Da li su te petice opravdane i da li trend dobrih ocjena, napokon, treba da zamijeni istinsko znanje, pokazaće najavljena provjera. Reakcije učenika su različite, od onih koji smatraju da je mala matura dobra priprema za buduće školovanje, do onih koji kažu, da je nepotrebna i suvišna.

Učenici devetog razreda Sandra Krunić i Aleksa Arsenić kaži da su dobro primili ovu vijest iako ima učenika koji smatraju da je polaganje male mature nepotrebno  i suvišno.

“Smatramo da je ovo prilika da provjerimo naše znanje, da uočimo ono što dovoljno ne znamo kako bismo te oblasti naučili i sa dobrim poznavanjem gradiva otišli u srednju školu”, rekli su Sandra i Aleksa.

Nastavnici smatraju da je uvođenje male mature pozitivan iskorak u osnovnom obrazovanju. Uticaće i na objektivnije ocjenjivanje učenika, motivisaće ih  da redovno uče, a ne kampanjski i isključivo za ocjenu. Na ovaj način iz osnovne škole, smatraju nastavnici, izlaze spremniji i sa više znanja.

Nastavnik srpskog jezika Duško Krsmanović smatra je uvođenje polaganja male mature pozitivan korak naprijed u smislu provjeri svega onog što se radilo tokom devetogodišnjeg obrazovanja.

“Smatram da se uvođenjem male mature više stavlja fokus na znanje a manje obraća pažnja na ocjene. To vidimo po ponašanju i komentarima učenika, kojima nije prijatno saznanje da moraju ove godine eksperimentalno polagati malu mature. Više ne govore o ocjenama nego o tome šta znaju, šta im je manje poznato, koje su to oblasti koje moraju ponoviti.  Krenuli smo već na neku vrstu dogovora kako to da ponovimo i odakle da krenemo. S obzirom da naši učenici nemaju iskustva sa testovima, ova provjera će im biti od koristi i dobro iskustvo za ubuduće”, rekao je nastavnik Krsmanović.

Isto mišljenje dijeli i nastavnik  matematike Ilija Čančar.

“Mi kao nastavnici jedva smo dočekali takvo nešto jer sigurno će se kvalitet nastave i znanja popraviti. Ovo će biti veći stimulans za učenje. Ta ocjena će sigurno utica i na uspjeh kao i na upis u srednju školu. U pripremama ćemo im pomoći, prema njihovim mogućnostima i željama, sigurni smo da će uspjeti”, rekao je nastavnik Čančar.

Direktorica OŠ “Sveti Sava” Jelena Čančar  ne krije zadovoljstvo što je baš ova škola odabrana za eksperimentalno polaganje male mature. Kaže da su mišljenja o uvođenju polaganja male mature podijeljena, kako kod nastavnika i učenika tako i od strane roditelja. Ipak, smatra, da škola kao obrazovna institucija i postoji,  gdje bi se učenici što bolje obrazovali uvodjenjem i usavršavanjem načina kako bi njihovi nivoi znanja bili veći i bolji.

“Mi smo jedna od škola koja je među prvim školama  ušla u takozvano eksterno vrednovanje  učeničkih znanja iz srpskog jezika i matematike. Stekli smo veliko iskustvo u provođenju same procedure, a Republički pedagoški zavod vodio se upravo tom činjenicom. Rezultati ove male mature neće uticati na upis učenika u srednje škole. Mi smo zadovoljni što smo jedna od odabranih škola, jer ćemo proći kroz to iskustvo, a smatramo da će na ovaj način učenici shvatiti ozbiljnost samog polaganja male mature i da će samo polaganje pomjeriti interesovanje sa ocjena na znanje”, kaže direktorica Jelena Čančar.

Na kraju ove školske godine i prethodnog devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja,  malu mature u OŠ “Sveti Sava” sa područnom školom u Miljevini, polagaće 90 učenika. U srednju školu, nadaju se, ponijeće dobro poznavanje gradiva iz matematike i srpskog jezika.

Izvor: Radio Foča