Izložba slika prvog fočanskog slikara Lekse Tomaševića

U okviru Majskih dana kulture opštine Foča, u galeriji Muzeja Stare Hercegovine u ponedjeljak veče, 21. maja, biće otvorena izložba slika prvog fočanskog slikara Lekse Tomaševića (1881-1932). Riječ je o gostujućoj izložbi iz Umjetničke galerije BiH, čija predstavljena djela svjedoče o našem talentovanom slikaru koji se jednako vješto snalazio u primjerima sakralnog, kao i građanskog portretnog slikarstva.

Aleksa Lekso Tomašević je nakon završene osnovne škole u Foči, učio kod oca krojački zanat. U Pečerskoj lavri u Kijevu završava gimnaziju (prema nekima ikonopisno-slikarsku školu), a nakon toga se upisuje na Hudožestveno učilište gdje završava slikarstvo sa odličnim ocjenama. Nakon završetka akademije zapošljava se kao nastavnik crtanja u jednoj kijevskoj srednjoj školi.

U Foču se vraća 1914. godine. Nedugo nakon sarajevskog atentata biva interniran u Arad (Mađarska), gdje u zarobljeništvu provodi gotovo čitav Prvi svjetski rat. Po završetku rata, zapošljava se 1918. kao nastavnik crtanja u Pančevu, a 1921. u Beloj Crkvi. Godine 1926. dobija posao u Drugoj beogradskoj gimnaziji (kasnije Prva ženska gimnazija). Kao profesor crtanja i slikanja u Beogradu radi sve do smrti 1932. godine.

U Umjetničkoj galeriji BiH ističu da je sačuvani opus Lekse Tomaševića iznimno skroman, te da je ovom izložbom zapravo predstavljen njegov najveći dio.

Izložba slika biće otvorena u ponedjeljak u 20 časova, i biće dostupna posjetiocima Muzeja sve do 30. maja. Pozivamo ljubitelje likovne umjetnosti da prisustvuju otvaranju izložbe. Dobro nam došli!

Izvor: Muzej Stare Haercegovine