Iz jošaničkog pepela niče spomen ckva- mitropolit osveštao zvono i krstove

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je juče u Gornjoj Jošanici kod Foče zvona i krstove za Hram Svetih Ćirila i Metodija, spomen-crkvu koja se gradi za duše srpskih civila i boraca iz ove mjesne zajednice poginulih u proteklom ratu, nakon čega je služen i parastos.

Hram Svetih Ćirila i Metodija, u spomen na 56 srpskih civila, među kojima je i troje djece, koje su zvjerski ubili pripadnici takozvane armije BiH iz Goražda na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, ali i na sve Srbe iz Jošanice poginule u proteklom ratu, počeo je da se gradi prije dvije godine prilozima vjernika.

Crkva je ukrovljena, a sada je krase i zvono i krstovi.

Zvono je dar Mira Vreća, a krstovi Vasa Blagojevića i Veroslava Kulića.

Mitropolit dabrobosanski poručio je mještanima da nikada ne zaborave svoje pokojnike i njihovu žrtvu.

“Neka ova znamenja budu upravo ponos ovoga hrama i ovoga sela, znak vaše pobjede. Mnogi misle da pobjeđuju ubijajući druge, međutim, pobjeđuje onaj koji oprašta, koji ima ljubavi prema Bogu i prema svome rodu i koji gradi kao što vi gradite u spomen na one koji su stradali. Vi ste pobjednici”, poručio je mitropolit Hrizostom mještanima Jošanice.

Dušanka Lalović, svjedok zločina u Jošanici i član Građevinskog odbora, istakla je da će hram biti molitveno mjesto sabiranja Jošaničana.

Ona se u ime Građevinskog odbora zahvalila darodavcima zvona i krstova, kao i mitropolitu Hrizostomu.

„Presrećni smo, iako Sud i Tužilaštvo ništa nisu uradili u predmetu Jošanica. Mi pravimo ovaj hram koji će biti molitveno mjesto sabiranja svih nas Jošančana i ostalih, da se molimo za duše nastradalih, za ona tri anđela, koja su ubijena na Nikoljdan 1992. godine. Gradnja crkve napreduje dobro, ukrovljena je, mada ima još dosta posla, potrebno je još sredstava, tako da molimo sve vjernike koji su u mogućnosti da pomognu gradnju“, rekla je Lalovićeva.

Zvjersko ubistvo troje djece, 21 žene i 32 odrasla muškarca Jošanice, Fočacima je neprebolna rana. Prilozi za gradnju spomen crkve stižu sa svih strana.

„Ovo je veoma značajan dan za sve nas, pošto Jošanica nikada nije imala crkvu  a posle nikoljdanske ofanzive i pokolja onoliko ljudi dižemo ovu crkvu. Izgrađena je baš na lijepom mjestu, gdje dominira čitavim krajem. Vrlo brzo smo je podigli, zahvaljujući mnogim donatorima“, priča mještanin Radan Kulić.

U nikoljdanskom pogromu ubijeno je 19 Višnjića, a spomen crkva se gradi na zemljištu koje su poklonili rijetki preživjeli članovi ove porodice.

Sveštenik Nikola Kovač ističe simboliku osvećenja zvona baš na Ljetni Nikoljdan.

„Nadamo se da ćemo uskoro završiti pokrivanje krova i da ćemo zatvoriti crkvu sa stolarijom i ove godine bar zaokružiti tu jednu cjelinu. Danas imamo izuzetnu čast i zadovoljstvo da nas je najprije Gospod Bog sabrao, a isto tako da nas je sabrao i sam mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Naročito ima specifičnu težinu današnji dan, jer su ovi mučenici postradali na Nikoljdan, a danas je Ljetni Nikoljdan, koga i opština Foča slavi. Prvi put u istoriji, jedan mitropolit je posjetio ovaj kraj i osvetio zvona i krstove“, rekao je Kovač.

Prilozi za crkvu mogu se uplatiti na žiro-račun u Novoj banci broj: 555 8 0000 20 566 722, a iz inostranstva na devizni račun: 555 00000 20 567 219.

Zvanično obilježavanje 26 godina nikoljdanskog stradanja biće održano u nedjelju, 27. maja kod spomenika u blizini crkve.

 Apel mitropolita da se asfaltira put do Gornje Jošanice

Mitropolit Hrizostom je zamolio nadležne opštinske i republičke organe da asfaltiraju put do Gornje Jošanice, da bi se lakše moglo dolaziti u selo, ali i posjećivati sveti hram.

“Neka bude ovo moj skroman apel i vapaj ispred ovih posvećenih krstova i zvona opštinskoj i republičkoj vlasti da naprave put da se lakše ovdje dolazi, da mještani Jošanice mogu normalno i dostojno da žive na svojim ognjištima i imanjima”, rekao je mitropolit Hrizostom.

Sredstvima iz republičkog budžeta, prije nekoliko godina je asfaltiran kilometar puta iz pravca spomenika, a zatim i 1,8 kilometara iz centra mjesne zajednice prema spomeniku. Ostalo je još da se asfaltira oko dva kilometra makadamskog puta da bi se spojila ova dva kraka asfalta.

Izvor: Radio Foča