Hramovi, zgrada opštine i gradski trg ukrašeni badnjacima

Crkvena opština i lokalna uprava u Foči i ove godine organizovale su zajednički odlazak u badnjake i to u Šubima, gdje su usječena četiri velika badnjaka – za dva fočanska hrama, zgradu opštine i gradski trg.

Kako to nalaže narodni običaj, još prije svanuća Fočaci su se uz pucnjavu petardi zaputili u obližnje šumarke da usijeku hrastovo drvo koje će večeras naložiti ispred hramova i u svojim domovima, podsjećajući tako na događaj iz vitlejemske pećine kada su pastiri naložili vatru da bi se ogrijao tek rođeni Bogomladenac.

U grupi vjernika iz Lazareva su bila i četiri vrijedna dječaka. “Bilo je teško ustati prije zore, ali je prelijepo ići u badnjake”, kaže jedanaestogodišnji Lazar Kokošar.

Sveštenik Ranko Kovač istakao je da je u Foči tradicija da narod zajedno sa sveštenicima sječe badnjake.

“Na ovom mjestu je lijepa hrastova šuma, tako da ima dosta badnjaka, pa nam nije bilo teško probrati. Pozvao bih sve vjernike da dođu na nalaganje ispred Hrama Svetog Nikole u 17.00 časova, a ispred Hrama Svetog Save u 18.00 časova”, rekao je sveštenik Kovač.

On je napomenu da će jutrenje i liturgija za Božić u Hramu Svetog Save prvi put biti služena u ponoć.

“Mnogo vjernika je tražilo zbog običaja dolaska polaznika da umjesto u 5.00 časova ujutro, kako je to bilo do ove godine, liturgiju služimo u ponoć. Ako Bog da, to će biti tradicija”, naveo je Kovač.

Izvor: Radio Foča