GSS RS: Uz pomoć OS BiH usavršavaju tehnike helikopterskog spasavanja

Petim ciklusom helikopterske obuke, Gorska služba spasavanja /GSS/ Republike Srpske usavršila je tehnike helikopterskog spasavanja i podigla ga na još veći nivo.

Obuku, koja je nedavno održana u drugom helikopterskom skvadronu Oružanih snaga u BiH u kasarni Rajlovac, prošlo je 13 članova GSS-a Republike Srpske.

Načelnik GSS-a Nenad Ikonić kaže da su spasioci usavršavali tehnike „repelinga“, rad sa nosilima „UT 2000“ i prebacivanje povrijeđene osobe vazdušnim putem sa tačke A na tačku B.

“Sve dosadašnje i buduće obuke Gorske službe spasavanja Republike Srpske, prvog helikopterskog skvadrona u Banjaluci i drugog u Rajlovcu i OS BiH, prvenstveno su namijenjene za spasavanje ljuskih života i pomoć čovjeku u nevolji. Pored spasilačkih aktivnosti radimo na sihronizaciji rada GSS-a i OS BiH, odnosno simbiozi spasilaca i pilota”, naveo je Ikonić.

Prema njegovim riječima, OS BiH su uvidjele potrebu angažovanja Gorske službe spasavanja u akcijama potraga i spasavanja.

“Spasioci GSS-a se najčešće angažuju na nepristupačnim planinskim predjelima, planinskim vrhovima višim od 2.000 metara iznad mora, na poplavljenim područjima, u razuđenim selima koja nemaju puteve. Spasioci GSS-a su obučeni da pruže prvu pomoć ,transport i evakuaciju u svim vremenskim uslovima”, napomenuo je Ikonić.

On je dodao da je ova služba u pripravnosi 24 časa, 365 dana u godini i da na poziv državnih institucija i građana spasioci izlaze na teren u najkraćem vremenskom roku.

Izvor: Radio Foča