Gradsko pozorište Foča: Sutra veče predstava “Čekajući Marčela”

Glumci Kulturne scene Trebinje izvešće sutra veče (utorak, 30. oktobar) u Gradskom pozorištu Foča predstavu “Čekajući Marčela“, rađenu po tekstu autorskog dvojca Stefana Ričija i Đanija Fortea, a u režiji Željka Miloševića.

“Čekajući Marčela” je zapravo tragikomična priča o dvojici “luđaka“ koji u parku ludnice “ubijaju” vrijeme tako što izmišljaju i igraju životne situacije i priče, pokušavajući da na taj način, bar na trenutak, pobjegnu od okrutne stvarnosti i sudbine koja ih je zadesila. Za Tea i Elija, likove ove drame, možemo reći i da su neka vrsta reinkarnacije Vladimira i Estragona, čuvenih Beketovih junaka. I oni se, naime, nalaze u bezizlaznoj situaciji i, kao Vladimir i Estragon, spominju, nadaju se i čekaju nekoga ko se zapravo nikada neće pojaviti.

Drama se, na ingeniozan način, kroz njihovu sudbinu zapravo bavi i nama koji smo sa druge strane zida koji okružuje umobolnicu, u kojoj obitavaju junaci drame. Ova predstava nam, u krajnjoj instanci, govori koliko je zapravo tanka linija između normalnog i nenormalnog, normalnih i nenormalnih ljudi u današnjem modernom društvu. Usamljenost i otuđenost današnjeg čovjeka, čak, i nije najgora, već je najbolnija ona otuđenost koja nas razdvaja od sebe u samom sebi. Poigravajući se žanrovima glumci nas vode kroz pet slika, osvježenih obrtima i peripetijama u kojima pratimo zanimljivu životnu priču u čijim pasažima svi možemo prepoznati „komadiće“ nas samih.

Predstava počinje u 20 časova, a cijena karte iznosi 4KM, odnosno 3KM za studente (uz indeks).

Izvor: Pozorište Foča