Gimnazijalac iz Foče Luka Dragičević jedan od mladih naučnika u Istraživačkoj stanici „Petnica“

Luka Dragičević, učenik prvog razreda fočanske gimnazije, jedan je od hiljadu srednjoškolaca sa prostora bivše Jugoslavije i regiona koji su se kvalifikovali za pohađanje naučno-istraživačkih seminara i kurseva u Istraživačkoj stanici „Petnica“ u Srbiji, nezavisnoj instituciji koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti i obrazovanja.

Po preporuci starijeg prijatelja Luka se prijavio na konkurs, te nakon položenih testova primljen je u „Petnicu“.  Prema naklonostima iz eseja, koji je bio neophodan za upis u ovaj istraživački centar, Luka je raspoređen u naučnu oblast istorija što je i bio njegov cilj:

„Bio sam veoma srećan i mnogo zahvalan knjigama koje sam pročitao jer su mi pomogle da se upišem u „Petnicu“. Profesori su mi odmah rekli da ću pohađati sekciju iz istorije, što sam ja zapravio i želio“.

Kako ističe Luka, rad u Istraživačkoj stanici „Petnica“ je veoma intenzivan. Svakodnevno se slušaju predavanja eminentnih profesora sa univerziteta u regionu, ali se rade i naučni radovi. Lukin rad na temu „Staljinistički pogrebni rituali u socijalističkoj Jugoslaviji“, ocjenjen je kao drugi najbolji rad u sekciji za istoriju:

„Moja tema je bila malo čudna, ali po ocjeni profesora perfektno analizirana. Bio sam veoma zaovoljan svojim radom jer sam radio do kasno u noć. U radu sam obrađivao ovu temu, koja podrazumijeva balzamovanje velikih poglavara nakon smrti. U Rusiji se to najčešće radilo ispod Kremlja, dok se u Srbiji radilo ispod Kalemegdana. Tada je bio običaj da se mošti poznatih ličnosti više puta prebacuju na druga staništa.“

Opština Foča finansirala je pohađanje Lukinog prvog seminara u „Petnici“, a nakon završenog zimskog seminara fočanskog gimnazijalca, ukoliko se kvalifikuje i obezbijedi finansijska sredstva, čekaju i proljećni, ljetnji ali i jesenji seminar. Za kvalifikaciju na sljedeća tri seminara neophodan je seminarski rad na zadatu temu kao i kulturni mjesečnik u kojem se opisuju istorijski događaji iz svog grada. Ukoliko obezbijedi finansijska sredstva Luka i u nastavku školovanja može pohađati „Petnicu“:

„Imam mogućnost da idem na drugu godinu, kao i na treću i četvrtu. Nakon završene četiri godine u „Petnici“, postoji mogućnost naučnog obrađivanja istorije, ide se na izlete, na arhiološka nalazišta, i tada se istorija obrađuje sa pomoćnim istorijskim naukama ali i sa arheologijom“,rekao je Luka dodajući da pohađanje naučnih seminara u „Petnici“, koja se smatra za veoma uglednu naučnu ustanovu, otvara brojna vrata i mogućnosti u fakultetskom školovanju.

Među poznatim istoričarima koje je Luka imao priliku da sluša u „Petnici“ su profesori sa Beogradskog univerziteta Miloš Ković i vizantolog Radivoje Radić, kao i brojni profesori sa univerziteta u regionu, a programi Istraživačke stanice „Petnica“ obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Izvor: Radio Foča