Fotoreportaža: Nestvarno proljeće na Magliću

Proljeće u Nacionalnom parku „Sutjeska“, kada su Maglić i ostale planinske gromade koje ga okružuju prošarani ostacima snijega koji se lagano topi, a proplanci puni raznobojnog cvijeća, pruža jedinstven osjećaj uživanja u ljepoti prirode.

Maglic cvijece

Napor koji je potrebno uložiti da bi se stiglo podno Maglića, kao što je to ovog vikenda uradila grupa novinara i turističkih radnika iz Srbije, Crne Gore i BiH, prepješačivši kroz snijeg dobrih pet kilometara, brzo se zaboravlja.

pjesacenje

Susret ljeta i zime na Prijevoru, ispod samog vrha Maglića, djeluje nestvarno.

Prijevor cvijece

Idiličnu sliku, na 1.660 metara nadmorske visine, upotpunjuju i planinske kolibe Nacionalnog parka „Sutjeska“, zidane od kamena, kao i katuni koji će uskoro da ožive dolaskom nomada iz Hercegovine.

MAglic kolibe

Na ovaj lokalitet, udaljen dvadeset kilometara od Tjentišta, stiže se terenskim vozilom ili minibusom Parka, a u ovo doba godine, zbog neotopljenog snijega, prohodno je 15 kilometara.

prijevor foto

Direktor Novinske agencije Sputnjik Nikolaj Sokolov, koji je na Maglić doveo i dvanaestogodinjeg sina Olega, kaže da je Nacionalni park „Sutjeska“ zanimljiv spoj prirodnih ljepota i kulturno-istorijskog nasljeđa.

„Smatram da je to izvanredna mogućnost za ljubitelje aktivnog odmora i ljubitelje prirode, a i za takozvane jugonostalgičare, zato što prvo mogu da obiđu spomen park, a posle da idu u planine i uživaju u lijepoj prirodi“, kaže Sokolov.

Novinarku Radio Novog Sada Irinu Samopjan, urednicu turističkog magazina „Peta strana sveta“, očarao je pogled na Maglić, Volujak, Sniježenicu i Zelengoru, ali i prolazak obodom prašume Perućica.

Prijevor Irina Samopjan NS

„Ono što ću preneti slušaocima Radio Novog Sada i pričati mojim kolegama novinarima, poznanicima i roditeljima to je da ovde vredi doći pod broj jedan zbog netaknute prirode. Prošli smo jednim delom kroz Perućicu, a poznato je da je ona jedna od četiri očuvane prašume u Evropi. A onda zbog svih ovih planina, zbog vidikovaca, zbog jezera, a naravno Sutjeska je svima poznata i zbog čuvene bitke u Drugom svetskom ratu, što je nezaobilazno u priči o ovom prelepom Nacionalnom parku“, kaže Samopjan.

Ona dodaje da su za Vojvođane ovi predjeli posebno egzotični.

prijevor nv

„Naša Fruška Gora je visoka nešto više od 500 metara iznad mora, koliko i Tjentište, a ovde podno Maglića smo na 1.700 metara i to treba videti i doživeti. Preporuka svima da dođu ovde, ne samo ljudima iz ravnice, već i ovih krajeva, pa i Fočacima, da se malo pokrenu. Imate ovakvu lepotu, zašto to ne iskoristiti i zašto ne disati“, rekla je Samopjan.

Olivera Krivokapić, vlasnica Turističke agencije Trend travel iz Herceg Novog, najavljuje posjete turista sa Crnogorskog primorja.

Prijevor Olivera HN

„Stavićemo u naš program izlet i obilazak Nacionalnog parka „Sutjeska“, jer je jako blizu, dva sata vožnje od Herceg Novog, a netaknuta priroda. Znam da će se ljudima svidjeti, ja sam iznenađena ovom prirodom, ovom ljepotom, sve je očaravajuće“, priča Krivokapićeva.

Dodaje da posjeta Sutjesci kod nje budi posebne emocije i da se osjeća kao da je ponovo rođena, jer je, prisjeća se, 1986. godine čitav ovaj kraj prepješačila kao učesnik marša „Tragom Prve proleterske brigade“.

perucica

Ruta prema Magliću obuhvata i posjetu prašumi Perućica, biseru parka. Sa vidikovca na Dragoš sedlu pogledom se može obuhvatiti čitava prašuma, u čijem središtu se nalazi vodopad Skakavac, visok 70 metara.

Perucica skakavac

Ovdje je sve prepušteno dejstvu prirode i intervencije čovjeka nisu dozvoljene, pa čak ni branje bilja. Drveće samo umire i pada od starosti ili pod dejstvom vjetra, snijega i groma, truli i pretvara se u humus.

pogled na perucicu

„Perućicu koristimo samo za promociju i prezentaciju, a naravno i za naučno-istraživački rad. Posljednjih godina dolazi sve više istraživača kako iz Zapadne Evrope, tako i Amerike“, priča  Đorđe Vuković, stručni saradnik za kulturno-istorijske vrijednosti NP „Sutjeska“.

Maglić i Perućica, zajedno sa Trnovačkim jezerom, zatim Vučevo, Volujak, prostranstva Zelengore sa  gorskim očima, ali i spomen kompleks Bitke na Sutjesci i OK fest,  iz godine u godinu privlače sve više turista.

pjesacenje 2

Mirjana Radović, šef sektora za razvoj Parka, kaže da turisti najviše vole upravo ovu rutu, koja je organizovana za predstavnike medija i turističkih agencija.

„Takođe je atraktivno i Trnovačko jezero, do kojeg se lako dolazi sa Prijevora. Naravno, tu su i jezera Zelengore, kao nezaobilazna destinacija za posjetu“, navodi Radovićeva.

Ona je napomenula da su, osim hotela „Mladost“, paviljona i planinskih koliba, od ove godine u ponudi i luksuzni apartmani u vilama u neposrednoj blizini memorijalnog kompleksa i restorana „Komlen“, kapaciteta 30 ležajeva.