Forum bezbjednosti: Spriječiti priliv migranata- Badnje veče bez pirotehnike – Potreba za stalnim radarom između mostova

Brza vožnja gradskim ulicama, nepravilno parkiranje, potreba postavljanja stacionarne kamere na magistrali između drinskih mostova, problem priliva migranata, kao i prekomjerna upotreba pirotehničkih sredstava u vrijeme praznika, bile su teme današnje sjednice Foruma bezbjednosti opštine Foča.

Predstavnici Granične policije BiH ukazali su na problem priliva migranata i upozorili da se na proljeće može očekivati novi talas lica iz Azije i Afrike.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je i predsjednik Foruma za bezbjednost, kaže da je teško kontrolisati 40 kilometara granice sa Crnom Gorom i sve šumske staze kojima migranti ulaze na područje fočanske opštine.

“Preduzeli smo odgovarajuće mjere i nastojimo da uvežemo sve službe da bi se taj problem ublažio”, rekao je Mašić.

Kada je u pitanju saobraćaj, na sjednici je istaknut problem brze vožnje, posebno na dionici između drinskih mostova, kao i na prilazu Srednjoškolskom centru.

“I danas je naglašena potreba postavljanja stacionarne kamere na tom dijelu magistrale i to je obaveza koju ćemo nastojati da riješimo u saradnji sa MUP-om Srpske”, kaže Mašić.

Iz Policijske uprave su napomenuli da će za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika djelovati represivno prema licima koja budu prekomjerno koristila pirotehniku, posebno na Badnje veče.

Poučeni prošlogodišnjim negativnim iskustvom, kada su neodgovorna lica topovskim udarima bukvalno rastjerala narod okupljen ispred Hrama Svetog Save, iz policije su najavili da će lica koja ispred hrama budu koristila pirotehniku privoditi u policijske prostorije i izricati im prekršajne naloge, uz molbu Crkvenoj opštini da osvijetli prostor ispred hrama da bi se prestupnici mogli lakše identifikovati.

Na Forumu je ukazano i na pojavu, po kojoj je, kako je rečeno, Foča nažalost postala poznata, a to su lažne kladioničarske dojave u kojima učestvuje veliki broj mladih. Novcem koji zarade na taj način kupuju skupocjena vozila, a nerijetko njima upravljaju bez vozačke dozvole i predstavljaju opasnost po sve učesnike u saobraćaju.

Policija je podnijela oko 200 izvještaja protiv isto toliko osumnjičenih za lažne dojave, ali suđenja još nisu počela. Ukoliko ova pojava ne dobije sudski epilog, nastaće još veći problem, istaknuto je na Forumu bezbjednosti.

Izvor: Radio Foča