Fočanski gimnazijalci briljirali na Regionalnom takmičenju iz matematike

Fočanska gimnazija nastavlja tradiciju svrastavajući se među najbolje gimnazije u Republici Srpskoj po uspjesima iz matematike. I ove godine, uspjeh fočanskih matematičara na Regionalnom takmičenju, koje je održano prethodnog vikenda, pokazuje da će ovo biti još jedna uspješna godina za njih, ali i za školu koju predstavljaju.

U kategoriji trećih razreda gimnazije prvo mjesto na Regionalnom takmičenju zauzeo je Damjan Stanković, višestruki prvak RS u matematici. Damjan ističe da zadaci nisu bili teški, te da samo rad i trud utiču na uspjeh: „Za mene zadaci nisu bili teški i relativno brzo sam ih uradio. Ali svakako zadaci su prilagođeni našem uzrastu i znanju i svi učenici koji se trude mogu ostvariti dobre rezultate“, rekao je Damjan.

Učenik drugog razreda gimnazije Dejan Stanković već četvrtu godinu za redom je prvak regije iz matematike.

„Očekivao sam malo jaču konkurenciju. Ali iz godine u godinu i učenici iz drugih škola pokazju sve više znanja. I manja je razlika u rezultatu“, rekao je Dejan koji se nada uspjehu svoje škole i na Republičkom takmičenju.

Dimitrije Dobrota, učenik prvog razreda gimnazije, prvi put se takmiči u kategoriji srednjoškolaca. Kontinuirano radi, a samo rad doprinosi uspjehu smatra Dimitrije: „Za svako takmičenja je potrebna želja da se učestvuje, a za rezultat je svakako potreban trud“, rekao je Dimitrije.

Fočanska gimanzija uvijek je ostvarivala značajne rezultate na svim takmičenjima, za šta su zaslužni profesori, ali ponajviše učenici, ističe profesorica matematike u Srednjoškolskom centru Foča Dragana Dobrota:

„Kada je u pitanju nastavni kadar profesori su dovoljno zreli da mogu učenike pripremati za takmičenja. Međutim, iznad svega za njihove uspjehe je najviše zaslužan njihov rad i trud, jer su sva ova djeca već odavno veliki takmičari i vrlo lako savladavaju redovno gradivo iz matematike, tako da sa njima moramo raditi takmičarske zadatke“.

Dobrota dodaje da bi bilo od izuzetne koristi da se u Srednjoškolskom centru u Foči organizuje napredna matematička škola, ali za uspjehe iz matematike, po njenom mišljenju,  potrebno je da se Društvo matematičara RS više uključi u rad sa takmičarima:

„Učestvujući na takmičenjima mi smo svjedoci koliko Društvo matematičara FBiH radi sa svojim učenicima i šta im sve omogućuju. Mnogo ih stimulišu i organizuju im razne napredne škole, koje pohađaju i naši učenici. Mislim da bi se i Društvo matematičara RS trebalo više uključiti u rad, jer mi kao pojedinci radimo koliko možemo i uvijek smo učenicima na raspolaganju, ali rad sa takmičarima mora biti na većem nivou od strane Društva matematičara RS i Pedagoškog zavoda“, zaključila je Dobrota.

Pored učenika koji su zauzeli prva mjesta, u kategoriji prvih razreda Ivan Čančar je zauzeo peto mjesto. Među učenicima drugih razreda Andrej Davidović je bio treći, a Anđela Kapuran četvrta. U kategoriji trećih razreda Stefan Matović je bio sedmi, dok je među učenicima četvrtih razreda Miodrag Prodanović zauzeo drugo mjesto a Đorđe Krsmanović treće.

Izvor: Radio Foča