Fočanske škole proslavile svog nebeskog zaštitnika

Slavskim obredom i bogatim kulturno-zabavnim programom učenici, nastavnici i profesori fočanskih osnovnih škola i Srednjoškolskog centra proslavili su krsnu slavu i Dan škole, Svetog Savu.

Himna Svetom Savi gromko se zaorila iz svih fočanskih škola u čast svetitelja koji je postavio temelje ne samo srpske crkve i države, već i školstva.

Posebno veselo bilo je na proslavi u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, gdje su recitacijama, pjesmama, i dramskim prikazom svetiteljevog života učenici centralne škole i područnih odjeljenja iz Dragočave i Miljevine pokazali raskoš talenta.

Podučavanje i vaspitavanje mladih po uzoru svetosavlja primarni je zadatak, poručuju prosvetari.

-Trudimo se da djecu vaspitavamo i obrazujemo u duhu svetosavlja. Nadam se da to u dobroj mjeri i uspijevamo, iako je sve teže u okruženju u kome živimo i gdje savremeni načini života nameću drugačije vrijednosti- rekla je direktorica Osnovne škole “Sveti Sava”, Jelena Čančar.

Učenici Osnovne Škole „Veselin Masleša“ sa svojim nastavnicima priredili su svečani program u okviru proslavljanja krsne slave Svetog Save.

Kroz kulturno-umjetnički program, ali i besjedu o Svetom Savi koju je održao vjeroučitelj ove škole, Radan Mimić posjetioci su se podsjetili života i djela Save Nemanjića, kao i njegovog oca velikog župana Stefana Nemanje.

Direktor Osnovne škole Veselin Masleša, Blaško Trifković istakao  je da đaci sa radošću dočekuju školsku slavu i pohvalio znanje učenika, navodeći da iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate.

Školska slava Savindan svečano je obilježena i u Srednjoškolskom centru Foča bogatim kulturno- umjetničkim programom i lomljenjem slavskog kolača.

Članovi recitatorske, dramske i horske sekcije prikazali su život i rad prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save.

-Poštujući svetosavski put, lik i djelo Svetog Save trudimo se da svake godine svečano proslavimo školsku slavu uz prigodan kulturno-umjetnički program, kako bismo, podsjećajući o vrlinama i djelima Svetog Save, nastavili putem svetosavlja- rekao je vršilac dužnosti direktora Srednjoškolskog centra Foča, Krsto Ivanović.

Svake godine u okviru svetosavskih aktivnosti u Srednjoškolskom centru organizuju se takmičenja iz matematike, fizike, informatike, stranih jezika, izložba likovnih radova i sportska takmičenja. Najbolji učenici iz ovih oblasti nagrađeni su prikladnim nagradama.

Izvor: Radio Foča