Fočak ostvario dječački san u Vojsci Srbije

Fočak Nikola Mihajlović na ceremoniji u svečanoj sali Starog dvora u Beogradu dobio je značku i zahvalnicu otadžbine za dobrovoljno služenje vojnog roka u Vojsci Srbije i doprinos zaštiti i jačanju sistema odbrane Republike Srbije.

Mihajlović se našao u grupi nekadašnjih vojnika iz Beograda, koji su pokazali odlične rezultate u toku obuke, a kojima je povodom Dana Vojske Srbije odlikovanja uručio zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Priča da, nakon sticanja srpskog državljanstva, nije ispustio priliku da ostvari svoju dugogodišnju želju o kojoj je, ističe, maštao još od djetinjstva.

„Od malih nogu sam želio da služim vojsku i uspio sam to da ostvarim krajem 2015. i početkom 2016. godine. Vojsku sam služio u Somboru i Požarevcu u trajanju od četiri mjeseca“ kaže Mihajlović.

Mihajlović prvi slijeva

Iskustvo služenja vojske je velika životna škola, koja je višestruko korisna, ističe ovaj tridesetogodišnji Fočak i navodi da u vojsci mladi ljudi mogu da steknu korisne vještine, ali da se prije svega uče disciplini, odgovornosti i zajedništvu.

Prošao je veoma zahtjevnu obuku za artiljerca na minobacaču i stekao prijatelje širom Srbije.

„Prvih  mjesec i po bila je osnovna obuka, a zatim specijalistička obuka u prekomandi u Požarevcu na minobacaču 120 milimetara. Obuku smo uspješno položili na Pasuljanskim livadama za šta smo dobili sertifikate“.

Mihajlović je oženjen i otac jednog djeteta, a trenutno radi u jednoj od fočanskih pilana. Nada se da će mu odlikovanja i preporuke iz Vojske Srbije omogućiti pronalaženje stabilnog zaposlenja.

On je savjetovao svim mladim ljudima koji imaju srpsko državljanstvo da se prijave za doborovoljno služenje vojske u Srbiji.

Izvor: Radio Foča