Foča: Raste broj dijabetičara

Veliki broj Fočaka provjerio je danas svoje zdravlje u akciji besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska, koju je povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa organizovalo opštinsko Udruženje dijabetičara.

Predsjednik Udruženja Ana Vladičić, specijalista pneumoftiziologije u Univerzitetskoj bolnici, kaže da je na području opštine Foča više od 800 oboljelih od dijabetesa, od čega je oko 200 insulin zavisnih, među kojima je najmlađe dijete od deset godina.

Ona napominje da ova bolest poprima razmjere pandemije, te da je tematski naziv ovogodišnjeg obilježavanja Dana borbe protiv dijabetesa „Dijabetes u porodici“.

„Svake godine povećava se broj oboljelih, kako odraslih, tako i djece. Cilj ovakvih akcija je da mjerenjem šećera ukažemo na komplikacije koje šećer kao podmukla bolest donosi, kao i da poboljšamo uslove života dijabetičara“, navela je Vladičićeva.

Ona je dodala da Udruženje, novcem koje prikupi od članarina, dva puta godišnje svojim članovima mjeri glukozirani hemoglobin, odnosno vrijednosti tromjesečnog šećera.

„Pošto naš Dom zdravlja nije u mogućnosti, mi se dovijamo na razne načine, uz pomoć članarina. Pozvala bih sve dijabetičare tip jedan i tip dva da se uključe u naše udruženje, da nas posjete i izmjere glukozirani hemoglobin, koji dijabetičari tip dva ne mogu redovno da izmjere u Domu zdravlja“, rekla je Vladičićeva.

Akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska održana je u prostorijama Centra za kulturu i informisanje.

Izvor: Radio Foča