Foča proslavila Dan opštine- povelje “Zelengori” i Savu Milovanoviću

Najveće opštinsko priznanje- Povelja opštine Foča uručena je danas, povodom Dana opštine, Planinarskom društvu “Zelengora” i privredniku Savu Milovanović, dok je priznanje “Počasni građanin Foče” dobio Dubravko Suvara, osnivač OK festa na Tjentištu.

Na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta u Gradskom pozorištu uručeno je i šest zahvalnica i isto toliko novčanih nagrada, a među dobitnicima zahvalnice je i ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, za podršku brojnim projektima od društvene važnosti za Foču.

Karlo Šimović, predsjedniik Planinarskog društva “Zelengora”, koje ove godine slavi sedam decenija postojanja, kaže da su izuzetno ponosni što su dobili najveće opštinsko prizanje.

“DRuštvo je decenijama unazad zadužilo Foču i ostavilo veliki pečat. Doprinosilo je afirmaciji planinarstva kao načina života i sporta, prezentovanjem naših fočanskih planina, ali i promocijom zdravog načina života”, rekao je Šimović.

Savo Milovanović je Povelju opštine dobio za humanitarni i rad u privredi.

“U Foču sam došao prije 30 godina. Uvijek sam se trudio svakome da pomognem i budem pri ruci koliko sam mogao”, rekao je Milovanović.

Načelnik opštine Foča Radisav mašić Mašić je napomenuo da su najveći infrastrukturni projekti u ovoj godini završetak mosta na Drini i početak gradnje novog obdaništa.

“Pravimo dvije zgrade za smještaj lica iz kolektivnog centra i socijalno ugroženih, kao i 25 kuća za raseljene i povratnike. Pravićemo i asfaltirati puteve, a odluka naše skupštine je da asfaluiramo puteve u one mjesne zajednice u kojima se ljudi vraćaju. U realnom sektoru razvijamo drvnu industriju, hidrioptencijal i turizam”, rekao je Mašić.

Svečanoj sjednici, na kojoj je prikazan i dokumentarni film o Foči, autora Radivoja Obrenovića, prisustvovao je veliki broj zvanica iz pobratimskih i susjednih opština iz SRbije, Crne Gore i BiH.

Dan pobjede nad fašizmom u Foči se obilježava kao Dan opštine u znak sjećanja na značajne događaje iz Drugog svjetskog rata koji su se odigrali za vrijeme “Fočanske republike”.

Od januara do maja 1942. godine, nakon Igmanskog marša, u Foči je boravio Vrhovni štab sa Titom na čelu. Tada su doneseni prvi pravni akti nove države, poznati kao “Fočasnki propisi”, ustanovljen je orden narodnog heroja i osnovana partizanska bolnica, preteča današnje VMA u Beogradu. Na području Foče odigrala se Bitka na Sutjesci, pa Fočaci s punim pravom konačni slom fašizma slave kao svoj dan.

Izvor: Radio Foča