Foča na krovu Balkana: Bliže Bogu- uspon na Musalu (VIDEO)

Mus Alah, u prevodu „bliže Bogu“, najviša je tačka Balkanskog poluostrva. Četvrti put u posljednjih pet godina, fočansko Planinarsko društvo „Zelengora“ organizovalo je zimski uspon na ovaj vrh na planini Rili u Bugarskoj, koji se uzdiže 2.925 metara iznad mora.  Za razliku od prethodnih godina, kada je planinare poslužilo sunčano vrijeme, Rila je ovoga puta pokazala svoje zube. Fočake su dočekali ekstremni vremenski uslovi- zaleđena staza, olujni vjetar koji je temperaturu obarao i do minus 20 stepeni Celzijusa, i gusta magla. Ipak, želja za visinama i ovoga puta je bila od svega jača. Od 17 članova fočanske ekspedicije, u kojoj su bila i dva planinara iz Skoplja i jedan iz Beograda, 14 ih se, uz pomoć sajli, popelo na krov Balkana. Posebno težak i opasan bio je povratak niz zaleđeni greben.

Među 14 planinara koji su savladali uspon na Musalu i šest odvažnih žena. Jedna od njih, studentkinja stomatologije na Medicinskom fakuletu u Foči, Banjalučanka Anastasija Ivanović na Rili je imala planinarsko krštenje. Prvi put se popela na jedan planinski vrh i to odmah na krov Balkana. Kaže da ju je, više od polarne hladnoće, uplašila mogućnost da bi vođa ekspedicije mogao donijeti odluku da odustanu od uspona.

Planinari vole da kažu da oni ne osvajaju vrhove, već da vrhovi osvajaju njih i zato im se uvijek vraćaju. Poslije ovakvog podviga, za Musalu se sigurno može reći da je i definitivno osvojila fočanske planinare. A oni su posljednjih godina sve poznatiji po međunarodnim akcijama- usponi na Rilu i Olimp već su prešli u tradiciju, popeli su se i na slovenački Triglav i slovačke Tatre, a organizovali su i hodočašće na Kajmakčalan povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Ove godine tom spisku planiraju da dodaju i Gros Glokner u Austriji.