Festival interkulturalizma u OŠ “Sveti Sava”: Osnovci brišu međuentitetske razlike

Deveti dječiji festival interkulturalizma u okviru projekta međuentitetske saradnje učenika „Svi smo mi isti“ okupio je danas u Foči nastavnike i učenike iz 11 osnovnih škola iz Nevesinja, Foče, Kalinovika, Trnova i susjednih federalnih opština.

Kroz zanimljive prezentacije učesnika promovisane su vrijednosti zajedničkog života i međusobnog razumijevanja.

Đaci i nastavnici iz oba bh entiteta su prostorijama OŠ „Sveti Sava“ u Foči predstavili sve što znaju, mogu i umiju iz svoje kulture i tradicije, vjere i običaja. Još jednom su potrvdili da podjele i razlike ne postoje u njihovom svijetu, razmišljanju, stvaralaštvu i djelovanju.

Tako su učenici OŠ „Ustikolina” iz istoimene federalne opštine svojim kolegama predstavili običaje bosanskog sijela. Nisu izostavili ni bogatu tradicionalnu trpezu.

-Prvi put smo nastupili i predstavili naše staro bosansko sijelo, stara jela našeg kraja, pjesmu i sve začinili bosanskim kolom-kaže učenik Mirza Čohadžić.

Nevesinje nekada i sada, običaje sijela, zdravice, igre i pjesme dočarali su đaci nevesinjske škole “Risto Proroković”.

Prikazali smo kako su se nekada davno ljudi  družili na sijelima, svoje simpatije sretali, pjevali smo o Velež planini, kolo naše nevesinjsko i sve ono što predstavlja naš grad-rekla je učenica Jana Đerić.

Običaje krštenja i vjerska pravila ovog svetog čina preslikali su učenici OŠ “Sveti Sava” iz Foče.

-Pravoslavna vjera se se dobija nasljeđivanjem, već se u nju ulazi krštenjem i zbog toga smo odlučili da prikažemo ovaj sveti čin i sve običaje koji uz njega idu-rekao je učenik Vlatko Čančar.

Za običaje goraždanskog kraja pobrinuli su se učenici OŠ “Husein efendija Đozo”.

-Mi smo prikazali bajramske običaje,oca i sina koji odlaze na bajram-namaz, a majka sa kćerkama u međuvremenu priprema sofru, poslije su svi zajedno, dolazi rodbina, vesele se, raduju prazniku-ispričao je učenik Nedim Uhota.

Nisu izostali ni običaji za pravoslavni Božić, srpsko stvaralaštvo, tradicija i kultura, sevdalinka i igrokazi.

Kalinovački osnovci recitovali su i pjevali pjesme srpskih pjesnika Alekse Šantića, Rajka Petrova Noga, a osnovci fočanske OŠ “Veselin Masleša” prisjetili su se stvaralaštva Vuka Stefanovića Karadžića. Đaci  OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” iz Vitkovića na scenu su vjerodostojno prenijeli elegičnu priču o ljubavi, hrabrosti i časti “Zaplakala šećer Đula”.

I organizator i domaćin festivala, koji se već deveti put organizuje širom BiH, saglasni u jednom: ovakve manifestacije doprinose prevazilaženju međuentitetskih barijera, razvijanju prijateljstva, tolerancije i promovišu pomirenje:

-Ovdje je više od 110 učenika, direktori škola, nastavnici, volonteri. Svi pokazuju svoje kvalitete, interesovanja, a nama je bitno druženje, svi igraju zajedno, pokazuju da žele zajedništvo, a mi smo dužni da im to obezbijedimo- rekao je Husein Halilović, predsjednik goraždanskog Udruženja „Pomoć djeci Balkana“, koje je organizator festivala.

-Posebno nas raduje što se uključuju nove škole u ovaj projekat, to je znak dafestival opstaje, da mu se djeca raduju. Mi uvijek imamo zainteresovane djece, tako da je problem da odaberemo one koji će učestvovati-kazala je Jelena Čančar, direktor OŠ “Sveti Sava”. koji su drugi put domaćini ove manifestacije.

Festival, čiju su organizaciju podržali Američka ambasada u BiH i španska humanitarna organizacija “Saradnja na Balkanu”, završio se veselim multietničkim kolom.

Izvor: Radio Foča