Druga aukcijska izložba za obnovu Muzeja “Stara Hercegovina”

Druga aukcijska izložba slika iz fundusa Muzeja Stare Hercegovine otvorena je sinoć povodom Međunarodnog dana Muzeja. Umjetnici iz Kanade, Norveške, Srbije, BiH i RS, poklonili su odabrane radove u cilju prodaje i prikupljanja sredstava za obnovu muzejske zgrade.

Pejzaži, mrtva priroda, grafike, portreti različtih motiva među kojima dominiraju motivi Foče našli su se pred posjetiocima. Početna cijena poklonjenih slika  upola je manja od procijenjene galerijske vrijednosti i kreće se od 17 do 700 maraka.

Ovom plemenitom akcijom na najbolji način doprinosi se obnovi ustanova kulture, smatra umjetnik Radmil Kovačević, koji je svojim djelima nesebično darivao Muzej:

-Vjerujem da se na ovaj način doprinosi održavanju muzeja, uvijek su potrebna sredstva za kulturne ustanove. Volio bih da ove slike budu kupljene od ljudi koji vole umjetnost, ne treba da se dvoume, jer slika je sve vrijednija što je starija. Treba ih kupovati odmah, dok su povoljne, a kasnije nadžive i autore i sve nas, tako je to sa umjetničkim djelima-smatra Kovačević.

Akcija doniranja slika pokrenuta je prije dvije godine na prijedlog slikara Danila Ivanovića porijeklom iz Foče, koji živi i stvara u Norveškoj, a čijim stopama su krenuli brojni drugi slikari koji su prepoznali važnost rada muzejskih institucija.

Sredstvima prikupljenim na prvoj aukcijskoj izložbi održanoj u oktobru 2016.godine Muzej je uspio da obogati unutrašnjost zgarde i renovira mokri čvor. Nadaju se da će i ovaj put kupovinom djela sugrađani i ovdašnje ustanove pomoći nastavak akcije za obnovu muzejske zgrade, izgrađene nakon Drugog svjetskog rata.

-Osim te materijelne pomoći Muzeju, mi smo na ovaj način uspjeli da oko ove ustanove okupimo brojne umjetnike i likovne stvaraoce iz Foče, BiH i svijeta, pa smo tako u posljednje dvije godine ugostili njihove brojne samostalne i kolektivne izložbe što je veoma značajano-rekao je  kustos-istoričar Muzeja, Danko Mihajlović.

Izložba će biti otvorena do 21. maja, nakon čega će se slike prodavati po galerijskoj cijeni. Slike se mogu pogledati danas do 18h i u ponedeljak od 7 do 18 časova.

Među umjetnicima koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji našao se i Đuro Lubarda, sinovac jednog od najvećih srpskih slikara 20.vijeka, Petra Lubarde,  Vladimir Milanović, Radmil Kovačević, Ranko Kovač, Ana Ćosović, Radmil Marić, Milena Đuković, Milijanko Miholjčić, Drago Ivanović, Muhamed Ćeif, Bojan Vidović, Njegoš Miletić i Bato Kostić, Zoran Suvajac Zograf, Brane Ikonić i inicijator Danilo Ivanović.

Izvor: Radio Foča