Dogovor opštine i raftera- putarinom dati zamah razvoju turizma

U susret novoj turističkoj sezoni, rukovodstvo opštine Foča dogovorilo je danas sa vlasnicima fočanskih rafting kampova uslove korišćenja novoizgrađenog puta desnom obalom rijeke Tare.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da je dogovoreno da cijena prolaska putem bude četiri marke po osobi, a da se novac koji bude naplaćen usmjeri u održavanje i modernizaciju ovog pravca.

“Ovo će biti veliki podstrek i veliki doprinos daljem razvoju rafting turizma. Očekujemo bolju sezonu nego prethodnih godina, tim više što ćemo imati i evidenciju turista, tako da će naplata boravišne takse biti veća, a od sredstava koja uberemo na putu moći ćemo svake godine da ulažemo u taj put kako bi bio što funkcionalniji”, naglasio je Mašić.

Do prošle godine, dok nije izgrađen put desnom obalom Tare, fočanski rafteri moralli su sa gostima da prelaze u Crnu Goru, pri čemu su se stvarale velike gužve na granici, ali i da plaćaju razne takse u visini od 4,30 evra po osobi.

Predsjednik Udruženja raftera Foča Miroslav Davidović zadovoljan je dogovorom sa lokalnom upravom u Foči.

“Ima još da se završi dogradnja puta, da se stavi finalni sloj da bi bio udobniji za turiste. Sav novac koji se naplati od korišćenja puta vratiće se nazad, kako bi se put dograđivao, a to će automatski značiti veći broj turista”, rekao je Davidović.

Na sastanku se razgovaralo i o bezbjednosti na rijeci, o dozvolama, registraciji čamaca i obavezi korišćenja bezbjednosne opreme.

I lokalna uprava i rafteri imaju isti cilj- da bezbjednost na rijeci bude maksimalna i da spust gumenim čamcima niz brzake Tare i Drine, kao fočanski turistički brend, iz godine u godinu bude sve posjećeniji, poručeno je sa sastanka.

Izvor: Radio Foča