Đogo: Brak je zajednička potraga za carstvom Božjim

Predavanje na temu „Sveta tajna braka-nekad i sad“ sinoć je u organizaciji Saveza studenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“  i Studentskog parlamenta Studentskog doma Foča, održao protojerej-stavrofor Darko Đogo.

Tema braka uvijek je aktuelna, ona interesuje mlade. Činjenica je da kultura individualizma čini svoje, skloni smo da svog partnera gledamo kroz ličnu projekciju, koja najčešće ne odgovara hrišćanskom viđenju braka, što je i razlog da se u savremenom društvu veoma lako urušavaju i prekidaju brakovi.

Sveta tajna braka ili vjenčanje sveta je tajna kroz koju Sveti Duh sjedinjuje u jedno biće hrišćana i hrišćanku koji pred sveštenikom nepokolebljivo izjave da će se cijeli svoj život uzajamno voljeti i jedno drugom biti vjerni, i koji primaju blagoslov za rađanje i vaspitanje dece.

To je nešto najbliže od svih ljudskih odnosa, jer je rečeno: „Čovjek će ostaviti oca svoga i mater svoju, i prilijepiće se ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo”.

Darko Đogo kaže da je sveta tajna braka suštinski jedna od najbitnijih svetih tajni, kako se i u poretku svetih tajnih kaže,  kojom se obnavlja lice zemlje. Hrišćansko viđenje braka je da kroz brak čovjek učestvuje u potrazi za smislom, u potrazi za carstvom Božjim.

-Brak nije vrsta proste konfederacije i udruživanja međusobnih interesa, već zajednička potraga za carstvom Božjim. Upravo to, da dvoje ljudi stremi crkvi, Hristu i Svetim tajnama, zapravo, čini brak. Sveta tajna nam ukazuje da smo kao ljudska bića smrtni, prolazni i podložni starenju. Zapravo smo svi pred istim problemima i svako bi imao pravo da nas posmatra u našem najgorem aspektu, ali brak je poziv da onog drugog vidimo očima Božjim i da vidimo ono najbolje u njemu. Da trpimo i one najneprijatnije aspekte ličnosti onog drugog, na način na koji on trpi nas i da u tom međusobnom trpljenju uparimo hrišćanske vrline kojih nema bez odricanja od sebe- rekao je Đogo.

On smatra da su brak i porodica prva i vrhunska vrijednost jednog društva. Porodica nije nešto naknadno već ono najbitnije u životu.

-Možda i živimo u periodu kada hrišćansko shvatanje braka može da bude ne povratak na stare društvene odnose, ali sigurno na povratak osjećaja da su brak i porodica osnovna vrijednost jednog društva- kaže Đogo.

Temu „Sveta tajna braka-nekad i sad“ predložio je i organizovao Savjet studenata Bogoslovskog fakulteta i Studentski parlament Studentskog doma.

Student, Srđan Ždralo kaže da je predavanje o Svetoj tajni Braka prisutne navelo na duboko razmišljanje, te da je bilo korisno.

Njegov kolega, Boban Vesić smatra da je predavanje uticalo na studente iz razloga što su, kako kaže, u godinama kada već moraju da razmišljaju o budućem životu i braku.

Izvor: Radio Foča