Diplomci Medicinskog fakulteta u Foči traženi širom regiona

Dodjelom diploma i polaganjem Hipokratove zakletve, 111 diplomaca četiri studijska programa Medicinskog fakulteta u Foči svečano je stupilo u ljekarsku profesiju, a ujedno su promovisana dva magistra medicinskih nauka, jedan master zdravstvene njege i dva mastera specijalne edukacije i rehabilitacije. Na ceremoniji u Gradskom pozorištu, diplome su dobila 52 doktora medicine, 20 doktora stomatologije, 21 medicinar zdravstvene njege i 18 profesora specijalne edukacije i rehabilitacije koji su studije završili u proteklih godinu dana.

Milanka Trivković iz Zvornika ljekarsku profesiju potvrđuje sa prosjekom 9,76 i titulom najboljeg studenta studijskog programa Medicina. Dugogodišnji trud, rad i učenje već je krunisala zaposlenjem u zvorničkom Domu zdravlja.

-Medicina je jako zahtjevna, traži puno odricanja, truda i rada, ali ko se pronađe u tome i voli je, istraje i uspije na kraju. Ponosna sam na ovu nagradu, a trenutno radim kao kao doktor porodične medicine u Domu zdravlja u Zvorniku, zadovoljna sam zaista-rekla je Trivkovićeva.

Diplomci Medicinskog fakulteta u Foči traženi su širom regiona. Kako bi kvalitetom bili još konkurentnija visokoškolska ustanova, najavljeni su i planovi za naredni period, među kojima su modernizacija nastave, akreditacija studijskih programa-specijalne edukacije i rehabilitacije i zdravstvene njege, infrastrukturni projekti i proširenje kapaciteta zgrade Fakulteta.

-Prvi plan je uvođenje nastave na engleskom jeziku, to je ono što je ključno za narednu godinu. Imaćemo nekih pedesetak stranih studenata i to će biti mnogo značajno za internacionalizaciju našeg fakulteta, univerziteta i lokalne zajednice. Naše doktorske studije i Centar za biomedicinska istraživanja već daju velike rezultate, objavljuju se naučno-istraživački radovi u ozbiljnim časopisima na sci listi-rekao je Dejan Bokonjić, dekan Fakulteta.

Medicinski fakulteta u Foči za 26 godina postojanja i rada izrastao je u u ozbiljnu i respektabilnu instituciju posvećenu najvišim standradima u obrazovanju i naučnom istraživanju. Sa pravom važi za perjanicu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

-To je najbolji fakultet našeg Univerziteta, po tome što je jedini koji je već u junu ispunio upisnu kvotu, zatim prema broju projekata u kojem učestvuju naši nastavnici i saradnici, prema broju citata i objavljenih radova u međunarodnim časopisima sa impakt faktorom, kao i prema kvalitetu razmjene studenata i asistenata-naveo je Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Fakultet danas ima četiri studijska programa – medicina, stomatologija, zdravstvena njega i specijalna edukacija i rehabilitacija, a 2014. godine zaživio je i treći ciklus sudija. Na fakultetu trenutno studira oko 1.500 studenata iz Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Dosad postignuti rezultati Medicinskog fakulteta garancija su dugovječnosti isključivo na kvalitetu.

Izvor: Radio Foča