Debata o EU u Foči: Najveća korist od evropskih integracija za lokalne zajednice

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Foči da evropske integracije predstavljaju budućnost cijelog društva u BiH, da nisu rezervisane isključivo za glavne gradske centre, već da su lokalne zajednice upravo te koje će imati najveću korist od procesa evropskih integracija zbog čega je neophodno razumjeti njihove potrebe.

Vigemark je na javnoj tribini u Foči posvećenoj ulozi lokalne zajednice u EU integracijama rekao da je cilj obaviti razgovore sa građanima, oslušnuti njihove potrebe i shvatanja o EU, te približiti im proces evropskih integracija.

Istakao je da je Foča izabrana za javni dijalog o EU zbog zanimljivog geografskog položaja, ali i istorijskog značaja.

-Prije svega ovo područje je bilo dio trgovačkih puteva, Foča se granični sa Crnom Gorom, a ni Srbija nije daleko odavde, i kako cijeli Zapadni Balkan bude napredovao dalje u procesu EU integracija mi želimo da dodatno ohrabrimo svaki oblik saradnje koja se odvija unutar zemlje i lokalnih zajednica, ali preko granica koje postoje bilo da je riječ o tranzitnim ili nekim drugim projektima-rekao je Vigemark i dodao da je upoznat sa kvalitetnom prekograničnom saradnjom koju Foča ima sa susjednim zemljama, i saradnjom sa opštinama u BiH.

Ambasador NJemačke u BiH Kristijan Homan rekla je da su građani i njihove potrebe jedan od bitnih faktora u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji.

-U tom procesu, i na kraju nadamo se pristupa BiH EU, građani su najvažniji za pribavljanje informacija o tome kako stvari stoje u njihovim sredinama, kakve probleme i pitanja imaju, sa čim se suočavaju i zato dolazimo u lokalne zajednice da bismo to i saznali-rekla je Homanova.

Naglasila je da veliku važnost u procesu evropskih integracija ima poslovna zajednica i poslovni ljudi u svakoj lokalnoj upravi u BiH.

Na tribini koja se na inicijativu kancelarije Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini održava u gradovima BiH u okviru projekta “Lokalna zajednica prEUzima inicijativu” iskustva Crne Gore i rezulate ove države na putu procesa pridruživanja EU, kao i modele razvoja lokalnih zajednica predstavila je koordinator Evropske mreže preduzetništva iz Crne Gore, Ljiljana Belada.

-Put ka EU posmatrajte na način sopstvenog razvoja, unapređenja, boljeg statusa života, rješavanja nezaposlenosti. Najviše pažnje neophodno je posvetiti poslovnom okruženju i to je nešto na čemu nacionalne vlade i lokalne samouprave moraju da rade, da obezbijede što bolje uslove za preduzetnike, jer su mala i srednja preduzeća okosnica privrednog rasta i razvoja-poručila je Belada.

Učesnici debate mogli su da se informišu o korištenju sredstava iz evropskih fondova i realizaciji projekata koje finansira EU. Za direktora NP “Sutjeska” Dejana Pavlovića, tribina je od višestrukog značaja.

-Odlilčna prilika za sticanje i razmjenu nekih novih iskustava, a mi smo već realizovali ranije projekat koji je podržala EU , riječ je značajnom projektu prekogranične saradnje sa Crnom Gorom i nadamo se da ćemo nastaviti i u ovoj i u narednim godinama da koristimo sredstva evropskih fondova na najbolji način-rekao je Pavlović.

O korištenju evropskih fondova i prekograničnoj saradnji Vigemark je u Foči razgovarao  i sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem.

-Za nas je jako važno da šef Delegacije EU u BiH smatra da je ova opština napravila veliki iskorak u razvoju i za nas je to ohrabrujuće vrlo, a dobili smo i zeleno svjetlo i podršku za buduću realizaciju i učešće u međunarodnim projektima i programima EU –rekao je Mašić.

Izvor: Radio Foča