Dan RVI u Foči: Očekujemo povećanje invalidnina

Parastosom i polaganjem cvijeća na centralni spomenik poginulim borcima i civilima iz posljednjeg rata, u Foči je danas obilježen Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

U ratu od 1992. do 1995. godine, 460 boraca Vojske Republike SRpske iz Foče ostali su invalidi.

Među njima je i Zoran Živanović, stoodstotni RVI prve kategorije, koji je u ratu teško ranjen na Grepku.

“Sa današnjeg skupa možemo poslati poruku da su invalidi još uvijek tu za Republiku Srpsku, bez obzira što su invalidi, kao i da se posveti više pažnje invalidima, pogotovo od četvrte do desete kategorije”, rekao je Živanović.

Predsjednik Udruženja RVI Foča Dragan Milanović podsjetio je da je 10. septembra 1993. godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon o ratnim vojnim invalidima, pa su taj dan odredili kao svoj.

Milanović smatra da je potrebno da Vlada Srpske i ostale institucije posvete više pažnje pravima ove kategorije boraca.

“Invalidnina odavno nije povećana, a Savez RVI je tražio ove godine da postotak povećanja osnovice porodične i lične invalidnine bude 10 odsto. Imamo obećanje od predsjednika Vlade, ako se steknu uslovi, da će se to i desiti, a nadam se da ćemo u ovom mjesecu imati sastanak sa premijerom da vidimo da li su se stekli uslovi za deset odsto ili je to neki niži procenat”, rekao je Milanović.

Cvijeće na centralni spomenik u Foči položili su i svijeće prislužili načelnik opštine Radisav Mašić, te delegacije Udruženja RVI, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca.

Izvor: Radio Foča