Dan osoba sa Daunovim sindromom: Niko ne raduje kao oni

Osobe sa Daunovim sindromom nadarene su za crtanje, pjevanje, igranje, vrlo su kreativni i neophodno ih je posmatrati kroz njihove sposobnosti i kvalitete, a ne kroz nedostatke, poručeno je u Foči sa obilježavanja Međunarodnog dana lica sa Daunovim sindromom. Zajedno sa članovima Servis centra „Tračak nade“, danas su se uz igru, pjesmu i pregršt radosti družili mališani Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ ispisujući ovogodišnji slogan da prijatelji ne broje hromozome.

Dvadesetogodišnji Miladin Ćosović, jedan od devet korisnika Udruženja „Tračak nade“ sa Daunovim sindromom, radost i zadovoljstvo podijelio sa malim i velikim drugarima.

-Pjevamo, igramo, svašta radimo, super mi je ovdje, a u Centru crtam, pišem, zabavljam se-kaže Ćosović.

Do prije nekoliko godina o potrebama ovih mališana nije brinuo gotovo niko. Podršku sada imaju i djeca i njihovi roditelji. Zahvaljujući Servis centru “Tračak nade” djeca mogu da razvijaju svoje sposobnosti, da se druže i da uče. Uslugama Centra zadovoljna je Vesna Šarić, majka petogodišnjeg Lazara koji je dijete sa Daunovim sindromom:

-Veliku podršku imamo od Tračka nade koji su mi kao porodica, a ovaj dan je meni kao Lazarov rođendan i preporučujem svim roditeljima koji imaju ovakvu djecu da žive sa puno radosti, jer njihov osmijeh se ne može porediti ni sa čim-rekla je Šarićeva.

Djeca sa Daunovim sindromom i posebna su i drugačija, ali su pored svojih ograničenja, vrlo kreativna i napredna, kaže defektolog u “Tračku nade” Milica Vasiljević:

-Uvijek se vesele i u ovo udruženje donose pozitivno raspoloženje. Najviše vole muziku, pjesmu i ples, u čemu mnogo uživaju, a svako od njih je sposoban i ima talenat za određene aktivnosti-kaže Vasiljevićeva.

Sa osobama sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju u “Tračku nade”, pored stručnih lica, svakodnevno radi i veliki broj volontera, studenata dva ovdašnja fakulteta.

Među njima Ivana Dupljanin i Duška Stanković, studentkinje Medicinskog fakulteta, na studijskom programu Defektologija.

-Stičem praksu i svakodnevno učestvujem u radionicama, srodila sam se nekako sa ovom djecom-mišljenja je Dupljanin.

-Svakodnevno boravim u Centru, pomaže mi da svoje sposobnosti unaprijedim kao student, a djeca su mnogo ljubazna i pružaju jako puno ljubavi-kaže Stankovićeva.

Podršku im pružaju mališani i vaspitači Dječijeg vrtića “Ćika Jova Zmaj” sa kojima su godinama ujedinjeni u ugri i zajedničkim aktivnostima.

-Jedno neopisivo zajedničko druženje, od momenta kako smo došli djeca su krenula sa pjesmom, igrom, druženjem, bez ikakvih predrasuda, baš onako dječije, iskreno i od srca-kaže vaspitačica Vrtića, Sanja Prodanović:

Servis centar “Tračak nade” peti je centar ovakvog tipa u BiH. Okuplja 65 osoba sa poteškoćama u razvoju, iz Foče, Goražda, Ustikoline i Čajniča. Zahvaljujući njihovim dugogodišnjim aktivnostima u Foči je vidljiv napredak u uključivanju lica sa teškoćama u razvoju u sve društvene tokove. U narednom periodu akcenat stavljaju na pružanje pomoći porodicama, kaže rukovodilac Centra, Jelena Vilotić:

-Zajedno sa centrima u Sarajevu, Banjaluci, i Tuzli krećemo sa kampanjom podrške porodici da i na taj način pokažemo da ne postoje razlike između tipične porodice i porodice koja ima djecu sa poteškoćama u razvoju-rekla je Vilotićeva.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom u Foči podržali su ovdašnji Crveni krst i opština Foča. Crveni krst donirao je didaktički materijal i slatkiše za članove, a podršku je pružio i ovdašnji Sinema klub.

Izvor: Radio Foča