Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta u Foči: Obrazovni stub Republike Srpske

Izložba „Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta“ koja prikazuje hronološki slijed događaja, dokumenata i ličnosti koji su doprinijeli stvaranju i razvoju ove visokoškolske ustanove otvorena je u fočanskom Muzeju „Stara Hercegovina“. Svevremenska muzjeska zbirka, sastavljena od 64 dokumenta i 62 fotografije, tako je postala trajni svjedok nastanka Fakulteta koji, sa svojom nastavnom bazom Univerzitetskom bolnicom u Foči, s pravom nosi epitet četvrtog stuba istoka Srpske.

Tačno prije dvadeset pet godina, 15.oktobra, 1993.godine, u Foči su počeli sa radom Medicinski i Stomatološki fakultet kao sukcesori istoimenih fakulteta u Sarajevu, na inicijativu izbjeglih sarajevskih profesora, predvođenih dekanom fakulteta Borišom Starovićem.

Upravo je 1993.godina bila presudna za budući razvoj obrazovanja u Srpskoj, fočanske bolnice, ali i razvoja cijele Foče. Velikim naporom i požrtvovanjem tadašnjih entuzijasta fakulteti rastu, stasavaju i razvijaju se zajedno sa Republikom Srpskom, u vremenu dok bukti Odbrambeno-otadžbinski rat. Cilj je bio jasan, stvoriti visokoškolsku ustanovu po ugledu na najbolje fakultete u okruženju. Sa današnjeg aspekta, naučnih radnika ovog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u tome se i uspjelo.

-Sama činjenica da je Medicinski fakultet bio prva visokoškolska ustanova u BiH koja je prošla spoljnu akreditaciju i dobila pozitivno mišljenje, da ovdje dolazi veliki broj međunarodnih stručnjaka, da je iškolovao ogroman broj sopstvenog naučnog i medicinskog kadra, velika je stvar , a uveliko se priča o Foči kao primjeru male sredine u kojoj je napravljena ozbiljna univerzitetska zajednica,  da je to jedan od rijetkih gradova gdje je veći broj studenata od broja osnovaca i srednjoškolaca, što je raritet-rekao je Dejan Bokonjić, prorektor UIS-a, koji je magistrirao na Medicinskom fakultetu u Foči.

Nikola Stojanović, jedan od prvih doktoranada Medicinskog fakulteta, a danas pomoćnik dekana za studijski program stomatologije, evocirajući uspomene na teška vremena, ocjenjuje da je Medicinski fakultet ustanova koja četvrt vijeka pruža kvalitettno medicinsko obrazovanje.

-Na samom početku vremena su bila teška, ratno stanje i išlo se polako. Potpuno druga priča je bila na postdiplomskim studijama, a kada pogledamo unazad 25 godina vidimo da su naši studenti prve i druge generacije danas profesori i docenti, što je znak dobrog rada ove kuće, kvaliteta, a i mi lično imamo satisfakciju što smo ugradili dio sebe u ovaj kolektiv-rekao je Stojanović.

Nenad Lalović, hirurg fočanske bolnice, jedan je od nekoliko hiljada studenata koje je odškolovao fakultet u Foči.

-Sa ponosom mogu da istaknem da sam među prvim đacima ove respektabilne kuće, ustanove u RS, BiH i šire. Sve je to dokaz da je moguće i uspjeti i opstati na našim prostorima, treba volje, energije, saradnje,  timskog rada, ali vidimo da su karijere nas i naših nastavnika u Foči, pandam karijerama nastavnika na drugim visokoškolskim ustanovama u zemlji i šire-ocijenio je Lalović.

Fočanski Medicinski fakultet sa četiri studijska programa, Medicina, Stomatologija, Specijalna edukacija i rehablitacija i Zdravstvena njega, pohađa 1 400 studenata iz regiona. Za dvadeset pet godina ova ustanova izrasla je u izuzetno obrazovno i naučno središte. Za današnjeg dekana, Milana Kulića, to je put koji mora da se slijedi i u budućnosti.

-Naš Centar za biomedicinska istraživanja, jedini u RS, takođe je potvrda da idemo u korak sa vremenom i naukom. Planiramo da licenciramo nastavni studijski program medicine na engleskom jeziku-rekao je Kulić.

Sve ovo potrvđuju dokumenti i fotografije koje su dio izložbe “Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta”, čiji je autor novinar RTRS-a Radivoje Obrenović:

-Ovo je hronologija koja stavlja pečat na budućnost Medicinskog fakulteta. Između ostalog, vidimo odluku Narodne skupštine o osnivanju fakulteta, zatim zanimljive dokumente gdje se traži pomoć za organizovanje studentskog života i univerzitetskog kampusa u krugu Opšte bolnice, koja kasnije prerasta u Univerzitetsku bolnicu-istakao je Obrenović i dodao da  izložba pokazuje da Medicinski fakultet zauzima značajno mjesto u Jugoistočnoj Evropi kao referentna visokoobrazovna ustanova.

Od svog osnivanja Medicinski fakultet u Foči iškolovao je većinu zdravstvenog kadra RS, Bosne i Hercegovine, ali i značajan broj iz susjednih zemalja. To je, kažu na fakultetu, najveće priznanje o kvalitetu školstva.

Izvor: Radio Foča