Četvrt vijeka Fočaci sabrani u ime nebeskog zaštitnika

Služenjem arhijerejske liturgije, svečanom litijom kroz grad i slavskim obredom  opština Foča i Hram Svetog Nikole proslavili su krsnu slavu prenos moštiju Svetog Nikolaja. Čudotvorni Nikolaj Miriklijski, svetitelj je narodni i predstavnik onih koji slušaju riječ vjere i žure se da je izvrše, pa da primjerom druge pouče, istaknuto je na svečanosti.

Svetonikolajveska svečanost počela je molitvenim sabranjem Fočaka u hramu koji nosi ime njihovog nebeskog patrona.

Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je obavljen slavski obred.

Od hrama Svetog Nikole uslijedila je svečana litija ulicama grada, zaustavljajući se kod svetosavske svetinje i svetovasilijevskog učilišta odakle su čitane riječe Jevanđelja i upućene molitve.

Litija se zaustavila na spomen parku palim borcima i civilima odbrambeno-otadžbinskog rata gdje je obavljen pomen i upaljene svijeće.

Slavski obred mitropolit dabrobosanski Hrizostom obavio je i u zgradi opštine čestitajući svim Fočanima krsnu slavu.

Četvrt vijeka Fočaci se sabiraju slaveći svog nebeskog zaštitnika Svetog Nikolaja koji je svim svojim srcem služio narodu svome propovijedajući blagu vijest Jevanđelja.

Praznik zajedničarenja i radovanja Foče i Fočaka čestitao je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

– Krsna slava je poziv svima da se Bogu vrate, da dobrotom i ljubavlju pokažu da su hrišćani jer se ljudi samo po dobroti razlikuju, zato će i za nas biti i radosti i dobrote ako se budemo i dalje okupljali uz slavu, praznike i sjećali se onih koji su zaslužni za ovo što mi danas imamo- rekao je Mašić.

Sveti Nikola podizao je hramove, gradio živu crkvu Božiju i svjedočio riječi istine i jevanđelja, revnosno brinuo o čistoti pravoslavne vjere i po njegovom primjeru treba da postupamo i nadvladamo sve prepreke na putu ka jedinom pravom životu, poručeno je sa obilježavanja.

Izvor: Radio Foča