Borci zbog Karadžića traže smjenu Spahića

Mirnim protestnim okupljanjem Boračka organizacija zatražila je smjenu predsjednika SO Foča Izeta Spahića zbog toga što je na sjednici održanoj 27.septembra prošle godine replicirajući odborniku SDS-a Dušanu Bodirogi, rekao da je za njega Radovan Karadžić najveći ratni zločinac, što je, kako je naveo, potvrđeno prvostepenom presudom Međunarodnog suda u Hagu.

Borci su iskazali svoje nezadovoljstvo protestnom šetnjom od Centralnog spomenika palim borcima do Centra za kulturu i informisanje gdje se održavala redovna februarska sjednica lokalnog parlamenta kojoj su predali zahtjev za smjenu predsjednika.

Poslije pet mjeseci od izjave Spahića o Karadžiću i nakon što su odbornici Skupštine opštine Foča usvojili, na sjednici održanoj 09.novembra, zaključak kojim se najoštrije osuđuje istupanje predsjednika fočanskog parlamenta, borci su se odlučili da protestom smijene Spahića. Tvrde da su uvrijeđeni njegovim izjavama o prvom predsjedniku RS, koji, kako ističu, nije pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom.

-Mi smo pokrenuli sve moguće korake prije ovog protesta za smjenu Spahića, podnosili zahtjeve skupštini, ali nisu nam ih uslišili. Sama izjava Spahića nas je uvrijedila i građane i borce koji smo stvarali Republiku sa Radovanom Karadžićem, i tražimo da odbornici po Pravilniku o radu SO Foča smijene Izeta Spahića-rekao je Srđan Stanković, predsjednik Predsjedništva BO Foča.

Izet Spahić, predsjednik SO Foča ističe da poštuje emocije i stavove boraca i građana, te da svojim izjavama o Radovanu Karadžiću nije imao namjere bilo koga da vrijeđa.

-Ono što sam izgovorio, izgovorila je cijela planeta, a to je prvostepena presuda Haškog tribunala Radovanu Karadžiću i sva moja diskusija na tu temu se završava-rekao je Spahić i dodao da je i ranije bilo sličnih pisanih zahtjeva lokalnom parlamentu za njegovu smjenu.

-Poslovnik kaže da inicijativa za smjenu treba da potekne od najmanje jedne trećine odbornika, treba biti obrazložena i imati potpis podnosilaca. Svaki put na Kolegijumu sam tražio da se o tome diskutuje, ali nisu bili ispunjeni uslovi da bi se ta tačka našla na dnevnom redu skupštine, tako da ta inicijativa nije dobila potrebnu podršku-pojasnio je Spahić.

Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić, podsjeća da su na novembarskom zasjedanju svi odbornici iz srpskih stranaka jednoglasno osudili izjavu Izeta Spahića i “izrekli mu posljednju opomenu”.

-I za nas je taj postupak u skupštini završen-jasan je Mašić.

Predsjednik fočanskog parlamenta Izet Spahić smatra da protesti boraca imaju političku pozadinu, te da iza njih stoji dio opozicije. Iz Boračke organizacije tvrde da iza njih ne stoji nijedna politika partija, već da su protesti isključivo volja boraca. Ukoliko ne dođe do smjene Spahića, borci su najavili nove proteste i radikalnije mjere.

Izvor: Radio Foča