Bogoslovski fakultet nastavio misiju Svetog Vasilija

Svetom arhijerejskom liturgijom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i svečanom akademijom Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči proslavio je krsnu slavu, Vasilijevdan. Četrdeset dva diplomirana teologa, devet mastera i dva magistra teologije dobilo je svoje diplome. Najboljim studentima dodijeljene su novčane nagrade.

Foto: Dejan Krstić

Sa prosjekom ocjena 10,00 priznanje za najboljeg na prvom ciklusu studija u ovoj godini pripalo je studentu prve godine, Sokočaninu, Stojanu Čupiću:

-Ovo priznanje me obavezuje da u budućnosti pokažem znatno više odgovornosti i angažovanja kako bih u svom daljem školovanju i izučavanju nauke postigao još više rezultata-kaže Čupić.

Sa diplomom Bogoslovskog fakulteta u Foči, Sokočanin Miloš Janjić, stečeno znanje nastaviće da prenosi bogoslovima u ovdašnjoj Bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog:

-Već sam deset godina u Foči, Srednju bogoslovsku školu završio sam ovdje 2012.godine, sada i diplomirao na fakultetu,  a blagoslovom mitropolita Hrizostoma od septembra ću početi da predajem u Bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog-rekao je Janjić.

Foto: Dejan Krstić

Slaveći svog nebeskog zaštitnika Bogoslovski fakultet napaja se njegovim podvigom i svjedoči još jedno čudo Svetiteljevo, čudo da jedna škola u ratu začeta, u miru dugogodišnjim trudom uzdizana svakim danom dobija sve više mladih ljudi koji je čine crkvenom, akademskom i svetovasilijevskom. Potvrđuje to i mitropolit Dabrobosanski Hrizostom ističući da je Bogoslovski fakultet nastavio djela Svetog Vasilija, koji je svjedočio Boga života u preteška vremena.

– I fakultet je nastao u preteška vremena rata i danas nakon 24 godine svjedoči dobro onu nauku Gospodnju koje su propovijedali Sveti Vasilije, Sveti Sava i svi Božji ugodnici. Nastavićemo da se brinemo da fakultet još više napreduje, prije svega u naučnom planu, na svakom dobrom polju `Riječi Božje`-rekao je Hrizostom.

Na jednoj od tri visokoškolske ustanove Srpske pravoslavne crkve trenutno znanje stiče više od 300 studenata iz brojnih zemalja u okruženju i Evrope, na tri studijska programa i ciklusa studija u Foči i Doboju. Od 1994.godine ovo crkveno učilište uspješno istrajava na putu razvoja bogoslovlja, nastave i nauke i stasava u prepoznatljiv fakultet sa sopstvenim kadrom i jakim nacionalnim obilježjima:

-Dokaz za to je i naša međunarodna saradnja sa mnogim fakultetima i univerzitetima u inostranstvu, kao i simpozijumi koje organizujemo, ali i simpozijumi u drugim zemljama na kojima naši profesori učestvuju. Imamo vrlo kompententan kadar, koji je garant kvaliteta i svijetle budućnosti Bogoslovskog fakulteta-rekao je Vladislav Topalović, dekan Bogoslovskog fakulteta.

U Foči već više od dvije decenije rastu i obrazuju se budući sveštenici i vjeroučitelji što ovu lokalnu zajednicu svrstava u izvor duhovnosti i pravoslavlja:

– Odavde teku dvije rijeke bogoslovlja i idu svuda gdje živi srpski narod pronoseći ono osnovno – da ljubav bude među ljudima, da ljubavi i bogoslovlja nikad ne može biti previše-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Na svečanoj akademiji zlatne plakete Fakulteta za doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove uručene su direktoru Sekretarijata za vjere Draganu Davidoviću, narodnom poslaniku Danijeli Mrdi i prorektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandri Ivanović.

Foto: Dejan Krstić

-Za 24 godine, ovaj fakultet je dao mnogo kvalitetnih kadrova Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a u intelektualnom i naučnom smislu i srpskom narodu. Predstoji nam novi kvalitet u radu – međunarodna saradnja i organizovanje velikog simpozijuma na jesen- istakao je Davidović.

Ordenom Svetog Petra Dabrobosanskog, priznanjem Mitropolije dabrobosanske, posthumno je odlikovan profesor Bogoslovskog fakulteta Milan Radulović, koji je preminuo prošle godine.

Foto: Dejan Krstić

Svetovasilijevska svečanost u Foči započela je u hramu Svetog Save služenjem Svete arhijerejske liturgije koju je predvodio mitropolit Dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je u prisustvu brojnih vjernika, zvaničnika i gostiju obavljen i slavski obred.

Foto: Dejan Krstić

Izvor: Radio Foča