Bogoslovske škole ponos Foče – Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog proslavila krsnu slavu

Služenjem svete liturgije i slavskim obredom Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči proslavila je svog duhovnog pokrovitelja Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog. Jedna od osam bogoslovskih škola i jedina u BiH ovakvog tipa, tokom više od dvije decenije postojanja, izrasla je u pravi rasadnik znanja i čuvara pravoslavlja, a u ovom učilištu petogodišnje znanje trenutno stiče 65 učenika iz svih krajeva Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Sabrani pod svodovima crkve Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog na Velečevu, sa vjernim narodom i gostima, đaci i profesori škole molitveno su se prisjetili svog nebeskog zaštitnika čijim putem ljubavi i požrtvovanja smjerno hode. Buduće pronosioce riječi vjere u ovu ustanovu dovela je hrišćanska ljubav uz koju su odrastali.

-Želja za Bogoslovijom javila mi se još u osnovnoj školi, u četvrtom razredu, po uzoru na mog dedu i ujaka, a kasnije očvrsnula odlascima u crkvu i uz pomoć svog sveštenika Željka Kretića, paroha šimanovačkog. Ovdje su uslovi iz godine u godinu sve bolji, s obzirom da je ovo internat, ima sve uslove za učenje i boravak-kaže Milan Erić iz Šimanovaca, učenik petog razreda Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog.

Iz Ljubinja u Foču, vođen ljubavlju prema bogoslovlju, došao je i učenik drugog razreda Goran Brborić.

-Od malih nogu zavolio sam Crkvu i Boga i tako se opredijelio za ovu školu, a imam želju da u budućnosti pomažem narodu hercegovačkom-kaže Brborić.

Bogoslovija u Foči nasljednica je nekadašanje sarajevske Bogoslovije. Prva generacija ove srednje škole bili su učenici Bogoslovije „Sveta tri jerarha“ iz Krke, koji su zbog progonstva iz Hrvatske, školovanje 1996. godine nastavili u Foči. Od 2000. godine škola nosi ime Svetog Petra Dabrobosanskog.

-Današnji dan je velika prilika da se zahvalimo svim našim ljudima koji nam pomažu, dolaze na slavu, jer nas Sveti Petar sabira i tokom godine, a naročito danas, kada Srpska pravoslavna crkva slavi mitropolita Petra Zimonjića koji je na ove prostore unio duh mira i utjehe-kazao je arhimandrit Lazar Lazarević, rektor Bogoslovije.

Kako je Sveti Petar Dabrobosanski sa narodom dijelio radost i podnosio nevolje, tako i njegovi sljedbenici u Bogosloviji sa vjernim narodom Foče učestvuju u obogaćivanju duhovnog i kulturnog života.

-Ova Bogoslovija sa nama je više od dvije decenije i  ponosni smo što je ona u Foči. Mi nastojimo da koliko god možemo pomažemo ovu ustanovu i Bogoslovski fakultet, da se ovdje razvijaju i ovdje ostanu, kako bi Foča po njima bila prepoznatljiva-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Sarajevska bogoslovija, smatra se prvom visokom školom u BiH, a njen datum osnivanja 1882.godine ugraviran je i na grb Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Bogoslovija bi proslavljala 136 godina postojanja da ustaše 1941.godine nisu zabranile rad, protjerale bogoslove profesore, a mitropolita dabrobosanskog Petra prognale i svirepo ubile. Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je 1998.godine mitropolita Petra Zimonjića proglasio za sveštenomučenika, kojeg se molitveno sjećamo treće nedjelje u septembru.

Sveti Petar Dabrobosanski je nebeski patron grada Istočno Sarajevo, gdje se u njegovu čast organizuju brojne kulturne, duhovne i sportske svečanosti.

Izvor: Radio Foča