Zimske radosti na PD “Zabrana: Fočaci skijali, sankali, nadmetali po snijegu

U zimskim radostima, sankanju, skijanju, skoku u dalj, povlačenju konopca u snijegu na Planinarskom domu “Zabrana” uživali su podjednako brojni i mali i veliki Fočaci koji su okupirali omiljeno izletište ove lokalne zajednice.

Na jednodnevnom izletu “Prvim planinarskim koracima”, koji je organizovala opština Foča u saradnji sa Turističkom organizacijom i Planinarskim društvom “Zelengora”, starije generacije ljubitelja prirode podsjetile su se na staze kojima su prvi put krenuli sa planinarskim aktivnostima, dok su mlađe generacije, na nekoliko sati ostavile svoje mobilne telefone i umjesto aplikacija i surfovanja internetom, uživale u čarima zime i zdravog života.

Neformalna grupa mladih Fočaka koja je u proteklom periodu uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije izvršila potpunu rekonstrukciju pomoćnih objekata kod planinarskog doma, u sklopu promocije realizovanog projekta organizovala je takmičenja u sankanju, skoku udalj i povlačenju konopca.

Pobjednik takmičenja u sankanju je Nina Filipović, najbolji u skoku udalj bio je Lazar Mimić, dok je najjača ekipa u povlačenju konopca bila ekipa “Selo Zakmur”.

-Predivno je, nismo svjesni šta imamo i koliko je ovo za sve nas korisno. Bila je jaka konkurencija, ali sam uspjela nekako da se izborim i pobijedim ostale takmičere u sankanju. Bilo je i dosta dječaka, koji su vješti na saonicama, ali možda su samo danas bili malo slabiji od mene, ili sam ja imala više sreće-kaže pobjednica u sankanju Nina Filipović.

Na izletu je učestvovalo preko 300 izletnika i svi su složni u jednom – ovo je kao nekada na planinarskom i ovakve manifestacije definitivno treba češće da se organizuju.

-Prisustvo ovolikog broja izletnika, gostoprimstvo naših planinara koji su neumorno servirali čaj i kuvano vino, prelijepo vrijeme i raspoloženje svih samo su dodatno začinili izlet “Prvim planinarskim koracima”. Naša ideja je da ovakve manifestacije postanu tradicija. Ne samo u zimskom periodu već tokom cijele godine. Prošle godine izgrađena je rasvjeta do doma, ove godine rekonstruisano je svih sedam pomoćnih objekata, ovo mjesto je idealno za organizaciju raznih okupljanja, takmičenja i slično-rekao je Mladen Mandić iz TO Foča.

Sa Zabrane je potekla i inicijativa fočanskih planinara da se u narednom periodu uradi i rekonstruiše planinarski dom, saniraju mokri čvorovi i adaptiraju sobe, kako bi ovo atraktivno izletište dobilo još više na značaju u turističkom smislu i moglo da prihvati veći broj posjetilaca. Fočaci očekuju i pomoć novog ministra turizma u Vladi RS, svoje sugrađanke, Dragice Kovač, sa kojom će, kako kažu, što prije razgovarati o ovoj temi.

Izvor: Radio Foča