Rigorozne kazne za nečišćenje snijega

Na području opštine Foča visina sniježnog pokrivača je od 30 centimetara, u samom gradu, do 70 centimetara u višim predjelima, pa je lokalna uprava angažovala svu raspoloživu mehanizaciju na čišćenju sabraćajnica.

Iz opštine su upozorili sve ustanove, preduzeća, vlasnike trgovinskih i ugostiteljskih objekata, preduzetnike, stanare u zgradama i privatnim kućama da su dužni da čiste snijeg ispred svojih ulaza, te da su prema novoj odluci o komunalnom redu, u odnosu na prethodnu, kazne za one koji ne očiste snijeg mnogo rigoroznije.

Iz opštinskog odjeljenja za inspekcije najavljeno je da će komunalna policija i opštinska inspekcija pojačano kontrolisati i obilaziti radnje i da će izdavati prekršajne naloge za sve koji ne očiste snijeg.

„Za pravna lica kazne su od 500 do 10.000 KM, za odgvorno lice u pravnom licu od 50 do 5.000, a za fizička lica od 30 do 3.000 KM“, kaže načelnik Odjeljenja za inspekcije Gordan Drakul.

On je napomenuo da je , prema novoj odluci, definisano da u slučaju da se neko povrijedi padom na ledu odgovornost i štetu snosi vlasnik objekta, zajednica etažnih vlasnika ili ustanova ispred koje se desila povreda.

Svi koji očiste snijeg, naveo je Drakul, treba da se jave preduzeću Komunalac ili u opštinu, da bi preuzeli po 20 kilograma soli da pospu očišćenu površinu, jer je za naredne dane najavljen mraz.

Preduzeća Izvor, Srbinjeputevi i Ventuno, sa kojima opština ima skloljene ugovore, čiste gradske ulice i lokalne puteve po prioritetima, dok su radnici Komunalca angažovani na uklanjanju sijega sa trotoara.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mensud Jahić kaže da je više gradskih ulica očišćeno i posuto solju, kao i putevi prema gradskoj deponiji i prema Jošanici, te da su danas mašine angažovane na čišćenju lokalnog puta prema Prevraću, kao i putnih pravaca u mjesnim zajednicama Miljevina i Meštrevac.

„Na zahtjev mjesnih zajednica Popov Most i Brod, koje su angažovale mašine, dali smo im naftu za čišćenje više lokalnih puteva“, rekao je Jahić.

Mjesnim zajenicama i za vikend će biti dostupni telefoni u opštini na koje će moći prijavivati eventualne hitne slučajeve koji bi zahtijevali angažovanje mehanizacije za čišćenje snijega.

Izvor: Radio Foča