PU Foča: Roditelji moraju znati šifre i pratiti objave djece na društvenim mrežama

Roditelji moraju da utiču na svoju djecu da bezbjedno i na pravilan način koriste internet, da to bude kontrolisana upotreba, jer je virtuelni svijet, osim što nudi dosta korisnih znanja, izvor i opasnosti i asocijalnih ponašanja ukoliko se nepravilno koristi, poručuju iz Policijske uprave Foča.

Službenici Policijske uprave održali su danas u fočanskoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ predavanje učenicima o bezbjednosnim rizima korišćenja društvenih mreža.

Portparol Policijske uprave Svjetlana Govedarica kaže da roditelji moraju znati šifre svoje djece na društvenim mrežama i da moraju pratiti njihove objave i fotografije.

„Objave fotografija maloljetnika mogu dovesti do incidenata na internetu, kao što smo u 2018. godini imali prijave fotomontaža na društvenim mrežama na internetu. Objave na internetu zauvijek budu ostavljene na internetu, ne mogu se izbrisati i kada dijete želi da povuče neku fotografiju to je nemoguće, ostaje trajno zabilježena“, upozorila je Govedarica.

Ona je navela da su djeca često žrtve sajber-bulinga, odnosno raznih vrta ponižavanja i maltretiranja na internetu, a da tome ponajviše doprinosi prekomjerna upotreba mobilnih telefona sa intenetom i raznim aplikacijama.

„Imamo, dakle, i vršnjačko nasilje na samom internetu, a djeca su žrtve i pedofila i raznih prevara. Internet je javnom mjesto i neke ružne stvari ako se objave, vulgarne riječi, prijetnja, iznuda, sve to podliježe krivičnom zakonu i zakonu o prekršajima“, kaže Govedarica.

Kada dobije prijavu, policija preko posebnih uprava, preduzima mjere na identifikovanju počinilaca ovakvih prekršaja ili krivičnih djela.

Iz policije upozoravaju i na prevare prilikom internet kupovine.

„I ovim putem apelujemo na sve građane da budu oprezni prilikom kupovine ili neke ponude na društvenim mrežama, da dobro provjere gdje i šta uzimaju i koje podatke iznose, jer tajnost podataka je veoma bitna“, ističe Govedarica.

Ona navodi da je policija, zajedno sa nastavnicima, dio tima brige o djeci u fočanskim osnovnim školama, pokušavajući da utiče na suzbijanje negativnih pojava na internetu ovakvim predavanjima i savjetima i uputama nastavnicima, roditeljima i djeci.

Psiholog u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ Marijana Obrenović kaže da su u školi imali slučajeva pogoršanja odnosa između učenika, kao posljedica upotrebe društvenih mreža na internetu.

„Bilo je određenih sukoba, koji su krenuli od društvenih mreža. Pretežno su to njihove interne prepiske u njihovim grupama, kada dođe do odvajanja određenih učenika, odnosno brisanja iz grupa, što tim učenicima zasmeta i imaju osjećaj da su odbačeni, tako da se to prenese i u školu. Mi pokušavamo da uspostavimo dobre odnose, da se učenici druže, da ne dopire do njih problematika iz virtuelnog svijeta, a da u stvarnom životu budu pravi drugari“, rekla je Obrenovićeva.

Izvor: Radio Foča