Promocija knjige”Teški zločin” autora Marka Kovača u Foči

Na promociji knjige “Teški zločin – genocid Armije BiH nad srpskim narodom u opštini Foča 1992-1995. godina”  autora Marka Kovača – komandanta Taktičke grupe “Foča-Drina” prisustvovao je veliki broj učesnika rata i saboraca ovog prvog fočanskog komandanta. Knjiga je, prema riječima autora, koji zbog bolesti nije prisustvovao promociji, doprinos razbijanju plasiranih laži o srpskom narodu i vojsci kako bi se svijet konačno uvjerio ko je bio agresor, a ko žrtva.

U knjizi su opisani uzroci i početak rata, najvažnije borbe koje su se vodile na prostoru od Foče do Goražda i Čajniča, masovni zločini nad Srbima u selima Bastasi, Miljevina, Mrežica, Poljica, Kozija Luka, Jabuka, Papratna njiva, Jošanica, pokolji srpskih civila i paljenje kuća u više od 60 srpskih sela, mučenje zarobljenih srpskih boraca, a u jednom od poglavlja, autor ističe herojstvo i odlučnost najhrabrijih boraca koji su tokom ratnih dejstava pokazali neizmjerno junaštvo, neki dali i svoje živote.

Motiv i želja autora bili su da se saopšti istina o odbrambeno-otadžbinskom ratu za nauk budućim naraštajima. Razlozi zbog kojih je napisana knjiga je ogroman dug prema žrtvama, ovog  Srbima nametnutog rata koji je vodila Taktička grupa „Foča-Drina“, duga prema roditeljima poginulih boraca, prema više od 600 ratnih vojnih invalida, duga prema više od 2000 ranjenih boraca, prema svim borcima koji su iz ovog rata izašli narušenog zdravlja. Prema djeci siročadima, samohranim majkama, suprugama, braći, sestrama, prema umrlim borcima i civilima u ratu i poslije njega. Zbog duga prema našim potomcima da znaju kakav smo mi to rat u Foči i RS vodili, napisao je autor u pozdravnom pismu.

Slobodan Stojanović iz Kragujevca tehnički urednik knjige, prijatelj i saborac komandanta Kovača, kaže da je ona trajan dokument, ogromne istorijske vrijednosti.

“Knjiga je istorijskog karaktera, ona govori o teškom zločinu koji se desio u Foči, u period od 1992. do 1995. godine. Taj zločin ima razmere genocida na manjem prostoru i s obzirom da se više od dvadeset godina o njemu uporno ćuti na svim nivoima, i pravosuđa i politike, on je odlučio da kao sudionik i svedok svega toga napiše knjigu. Posebno izdvaja teški zločine u Jošanici, Jabuci, Mrežici, piše o zločinu u Poljicama,  Papratnoj njivi, o patnjama ovoga naroda o kome svi ćute. Marko je hteo da se zahvali pojedinim ljudima za koje je  smatrao da su dali poseban doprinos slobodi naroda Foče i oda im svoju ličnu zahvalnost. Ova knjiga je trajan dokument ogromne ostorijske vrednosti”, rekao je Stojanović.

Predsjednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković ističe da za zločine izvršene nad srpskim žrtvama još niko nije odgovarao.

“Knjiga govori o masovnim zločinima na području Foče. Jedino su za zločine u Jabuci i Jošanici vođene istrage, ali ni za ta masovna stradanja Srba nisu podignute optužnice”, naglasio je Stanković.

Knjiga i njena promocija doživljena je kao obnova sjećanja na sve ono što je bilo, na ljude koji su zauvijek ostali tamo gdje se branila sloboda. Ono što je veoma važno, kada se pišu ovakve knjige, jeste velika odgovornost. Odgovornost izgovorene riječi je velika, ali je odgovornost napisane riječi duplo veća, rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

“ Nemamo nijedan razlog da se pišući o prošlom ratu drugačije ponašamo. Svi poginuli, poginuli su na području Foče. Fočanski Srbi u posljednjem ratu branili su pravo na život, branili su svoje kuće. Agresor koji pogine na svome, nije agresor”, pojasnio je Mašić.

Marko Kovač, pukovnik u penziji,  bio je komandant Taktičke grupe “Foča-Drina” od 20. juna 1992. do novembra 1993. godine.  U proteklom ratu, prema podacima sa kojima Kovač raspolaže, poginulo je 618 Srba, od čega 470 boraca i 148 civila, od kojih 14 djece, 61 žena i 74 starca.

Izvor: Radio Foča