Predstavljen zbornik radova “Srpska poezija stradanja i patnje”: Golgota koja se bolom i suzama piše

Patnje i muke koje su Srbi pretrpjeli od Jasenovca, Jadovna, Gline, hercegovačkih jama, Prebilovaca, preko Šumarica do NATO bombardovanja 1999. godine, stihovi o srpskim stradanjima i golgotama koji se bolom i suzama pišu, analizirani su i stručno obrađeni u zborniku radova “Srpska poezija stradanja i patnje” koji je predstavljen u fočanskom Centru za kulturu i inofrmisanje. Kroz 25 eseja i stručno-metodičkih radova, 15 autora, profesora srpskog jezika i književnosti, ponovo je progovorilo o istini o stradanjima srpskog naroda na onim područjima koje je vijekovima naseljavao, a sa kojih je prognan u ratovima tokom 20.i 21.vijeka.

Dobojski logor, Arad, Aušvic, Jasenovac, Sisak, Šumarice, Prebilovci, Jadovno, Glinska crkva, Stari Brod kod Višegrada, Miljevski ponor i mnoga druga stratišta koja još ni iz daleka nisu osvijetljena sa istorijskog stnovišta decenijama su pjesnički motiv uvijen stihovima sjećanja, bola i ljudske patnje jednog za slobodu stradalog naroda. Sve su to mjesta na kojima su masovno likvidirani Srbi, uglavnom maljevima, budacima, noževima. Strijeljanje bi im došlo kao olakšanje patnji i golgote.

Jedan od poetskih vapaja o Jasenovcu  u zborniku je obradio Duško Krsmanović, profesor Srpskog jezika i književnosti iz Foče.

-Istraživao sam i pronašao jedan korpus pjesama o Jasenovcu i pokušao sam da u svom eseju odgvorim na pitanje kako pjesnici doživljavaju stradanje Srba u Jasenovcu, odnos žrtve i dželata, kako je prikazano stradanje djece kao jedan od najstrašnijih zločina Drugog svjetskog rata, motivi koji se javljaju u toj poeziji, a sve sa zadatkom da se u nacionalnu svijest duboko ureže sjećanje na postradale-rekao je Krsmanović.

ФОЧА, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – У фочанском Центру за културу и информисање промовисан је зборник радова “Српска поезија страдања и патње”, приређивача Рада Лаловића, као наставак на поетску руковет “Пред сјенима српских мученика”.

Istinu o stradanju Srba koju znamo jasno i glasno, a ne kažemo je, to je kao da smo je prećutali, a ćutanje je zločin, saglasni su autori zbornika čiji je priređivač Rade Lalović. Lalović objašnjava da je zbornik nastavak lani objavljene poetske rukoveti “Pred sjenima srpskih mučenika” koja je objedinila stihove srpskih i svjetskih pjesnika koji govore o stradanju srpskog življa u 20.stoljeću. Zbornik je i rezultat nastojanja Republičkog pedagoškog zavoda i Ministarstva prosvjete Republike Srpske da u nastavne predmete uđe njegovanje kulture sjećanja.

-Istovremeno se nadamo da će ova knjiga biti okidač da se pojavi značajnija, obimnija studija od ove o stradanju srpskog naroda, koju će pokrenuti i akademska zajednica, što bi bio naš veliki doprinos samoj diskusiji o ovoj poeziji, ali i njegovanju kulture pamćenja i sjećanja, jer ne smijemo zaboraviti da je ova tema nakon sedamdeset godina prvi put ušla u školske programe i udžbenike i sa tim se ne smijemo igrati-rekao je Lalović.

Knjigu je izdao Centar za kulturu i informisanje Foča, a jedan od autora je i direktor ove ustanove Vladimir Pantović.

-Pisao sam o Šumaricama, o važnosti da su i strani pjesnici prepoznali veličinu tragedije i napisali tri vrhunska djela. To su Britanac Ričard Berns, Rus Andrej Bazilevski i Italijanka Anamarija Santolikvido. I strani ljudi su doprinijeli svojim djelima da se ispriča priča o Šumaricama-rekao je Pantović.

Zbornik je i podsjetnik svima onima koji žele da se zločini nad Srbima minimalizuju ili sakriju uz obrazloženje da nas čeka bolja budućnost ako zaboravimo i ućutimo makar o kragujevačkim i jasenovačkih anđelima, prebilovačkim i donjohercegovačkim mučenicima.

Izvor: Radio Foča