Izložba slika i crteža autorke Danijele Novaković

Izložba slika i crteža autorke Danijele Novaković iz Rogatice, pod nazivom „Vijek od kraja Velikog rata“, biće otvorena u ponedjeljak veče u galeriji Muzeja Stare Hercegovine.

Izložba koja se bavi motivima stradanja tokom Prvog svjetskog rata, prema riječima autorke zapravo je svjedočenje o tragediji, smrti i tišini. „Svaki rat je, kako bi rekao pjesnik, jedno veliko zlo. A ovo je prije otvaranje pogleda ka Golgoti, hvatanje sjeni ka Vaskrsu. Sjećanje i na Franca Marka, Gijoma Apolinera, Nadeždu Petrović, Egona Šilea…

“Potezi četkice kroz barut i krv jer je bitan odnos između jezika umjetnosti i smrti, odnosa koji će zauvijek ostajati do kraja nepromišljen i odjekivati svojom tajnom“, kazala je Novakovićeva.

Mlada autorka odnedavno je član Udruženja likovnih umjetnika „Ton“ iz Foče, a do sada je imala priliku svoja djela izlagati u Trebinju, Nikšiću, Banja Luci, Istočnom Sarajevu i Rogatici. Zvanje akademskog slikara stekla je na Likovnoj akademiji u Trebinju, a trenutno pohađa master studije iz oblasti kiparstva. Njeno stvaralaštvo odlikuje ekspresivan pristup, snažan kolorit i jaka gesta, a publici u Foči predstaviće se sa 13 slika i crteža. Otvaranje izložbe zakazano je u 19 časova. Dobrodošli!

Izvor: Muzej Stare Hercegovine