Sutjeska okončala jesen na osmoj poziciji

Vasijlević: Solidno, moglo bolje

Nedavno okončanu jesenju polusezonu u prvoligaškom karavanu Republike Srpske, fudbaleri fočanske Sutjeske su završili na osmoj poziciji. Osvojili su izabranici Miljana Radanovića nakon 16 odigranih kola 17 bodova, ostvarili su pet pobjeda, dva puta su odigrali neriješeno i zabilježili devet poraza, postigli su 20, a primili 23 gola. Ni malo ni dosta, s obzirom na dešavanja u prvom dijelu prvenstva i rezultate većine ostalih ekipa prema mišljenju predsjednika kluba Radenka Vasijlevića ostvaren je solidan rezultat, ali svakako da je moglo i bolje.

– Nakon dobro odrađenih priprema ušli smo u novo prvenstvo prilično spremni, politika kluba je bila da se oslonimo na vlastiti igrački kadar i sa nekoliko talentovanih igrača iz opština koje su u neposrednom okruženju: Višegrada, Sokoca, Rogatice, Kalinovika, Trnova, Trebinja… i od tog modela nećemo odustajati ni u budućnosti. Sve smo to radili u dogovoru sa šefom stručnog štaba i mislim da nismo griješili. Postavljana su pitanja da li je ova ekipa spremna da iznese teret prvoligaških okršaja i prema onome što su prikazali mislimo da mogu dobiti prolaznu ocjenu. To su uglavnom mladi igrači, koji još treba da uče i sigurno će u narednom periodu imati šta da pokažu. Sve kada se sabere imamo solidnu zalihu pred proljećni dio prvenstva, a da je bilo malo sportske sreće bili bi u samom vrhu prvoligaške tabele. Izgubili smo nekoliko susreta praktično u zaustavnom vremenu, ali jačina ekipe je bila što smo se vraćali kada je bilo najteže. Moramo biti i samokritični, jer smo trebali imati malo više discipline i na to ćemo posebno skrenuti pažnju u narednom periodu – ističe Vasijlević.

Slijedi zimska pauza, igrači su na zasluženom odmoru, Uprava će u narednom periodu izvršiti analizu i napraviti plan priprema?

– Planirano je da se održi Skupština kluba prije početka pripremnog procesa. Želimo da ekipa bez problema počne raditi i da potpuno spremni dočekaju proljećnu polusezonu. O pojačanjima je rano govoriti, neće tu biti puno promjena, ali svakako da ćemo sagledati trenutne mogućnosti i vidjeti sa kakvim igračkim kadrom ćemo dočekati nastavak šampionata. Uprava se trudila da obezbijedi sve osnovne uslove, to ćemo raditi i u narednom periodu. Istina, pojedini članovi su se „umorili“, sve je to razumljivo jer je sve manje ljudi koji iz ljubavi ulažu u sport, sve je manje volontera, pa ćemo morati potražiti zamjenu za pojedine članove Uprave, ali sigurno će to biti kvalitetan kadar koji će moći omogućiti klubu neometan rad – jasan je Vasijlević.

Foča je oduvijek bila rasadnik fudbalskih talenata, kvalitetno se radi u omaldinakim pogonima ?

– Naša kadetska i juniorska ekipa nastupaju u Omladinskoj kvalitetnoj ligi BiH, koje se takmiče sa dosta uspjeha, iako je bilo smjene generacija pred start prvenstva u našim omladinskim pogonima, uspjeli smo da napravimo respektabilne ekipe. Kadestska selekcije je pokazala i na tradicionalnom turniru Fudbal frends koji se održava u našem gradu da ćemo i u budućnosti imati kvalitetne igrače koji su ponikli na stadionu pokraj Ćehotine. Pioniri i predpioniri Sutjeske se takmiče u Kvalitetnoj ligi RS grupa Hercegovina, gdje postižu dobre rezultate . U klubu egzistira i škola fudbala sa preko 70 polaznika. Sve je to garancija da se u Foči ne treba brinuti za fudbalsku budućnost – govori predsjednik Sutjeske.

Fudbalski klub Sutjeska nije izuzetak što se tiče izvora finansiranja, uglavnom većinu sredstava obezbjeđuje opština Foča, ali bilo je pomoći i drugih. Veliki problem za fočanskog prvoligaša predstavljaju poreska dugovanja.

– Svi znamo kako je teško u ovim vremenima obezbijediti sredstva koja nisu mala za normalnu egzistenciju kluba. Zato veliku zahvalnost dugujemo načelniku opštine, gospodinu Radisavu Mašiću i njegovoj administarciji na nesebičnoj podršci našem klubu. Problem naslijeđenog poreskog duga i blokiranja računa nas već dugo muči. Ipak Vlada RS je na naš zahtjev donijela odluku da nam Ministarstvo finansija deblokira račun, Uprava je u ovoj godini uspjela da obezbijedi 30000 KM za plaćanje dijela poreskog duga. Nažalost, pojedinci su se radovali da će preko anonimnih prijava i poreskih kontrola dovesti klub na ivicu egzistencije i eventualnog gašenja, ali eto na njihovu nesreću, a našu sreću, želje im se nisu ispunile i sigurno da će Sutjeska i u budućnosti voditi ispravnu sportsku politiku. Ne smijemo da zaboravimo ni svesrdnu pomoć Minisratstva za porodicu, omladinu i sport RS, na čijem je čelu naša sugrađanka Jasmina Davidović, koji su nam uvijek pomagali kada su bili u prilici i posebno im se ovim putem zahvaljujemo, Sutjeska je bila i ostala uzoran sportski kolektiv, stabilan prvoligaš i tako će biti u budućnosti – zaključio je na kraju Radenko Vasijlević, predsjednik Sutjeske.

Koliko se kvalietno radi u Sutjesci govori podatak da je trenutno van Foče 14 igrača koji su ponikli na stadionu pokraj Ćehotine, a trenutno su članovi drugih klubova. Krunić je u Empoliju, Mojović i V.Danilović, Milutinović i Vuković u banjalučkom Borcu, članovi Goražda su Đoković, N.Danilović i Blagojević, Mihajlović i N. Matović su u Slogi iz Crnjelova, Muminović u sarajevskom Olimpiku, Srndović u Slobodi iz Mrkonjić Grada, Radović u Drini HE, D.Matović teslićkom Proleteru…

Autor: S.Vukašinović