Udruženje proizvođača jagodičastog i bobičastog voća „Fočanska malina“

Ovim putem želimo da Vas informišemo da su predstavnici Udruženja dana 10. septembra 2018. godine u prostorijama Opštine Foča, a u sklopu redovnih aktivnosti, održali sastanak sa načelnicom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti gospođom Salamadija Brankom.

Tema sastanka je bila povećanje podsticaja za proizvedenu malinu u 2018. godini. Naime, važećim Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela predviđen je iznos od 0.10 KM po jednom kilogramu predate maline. Naš zahjev je bio da minimalni iznos podsticaja bude 0.20 KM po kilogramu predate maline. Smatramo da je taj iznos podsticaja minimalno prihvatljiv, zbog činjenica da je zbog loših vremenskih prilika smanjen prinos i kvalitet maline te da se očekivana otkupna cijena kreće od 0.70 KM, za drugu klasu, do 1.50 KM za prvu klasu,

Na pomenutom sastanku smo dali podatke o proizvedenim i predatim količinama maline članova Udruženja, a od načelnice smo dobili obećanje da će upoznati Načelnika Opštine i ostale nadležne službe sa našim zahtevom, te da će nakon što se prikupe podaci o konačnim količinama proizvedene i predate maline svih proizvođača na Opštini Foča odrediti konačan iznos podsticaja.

U narednom periodu očekujemo odgovor i nadamo se da će Opština iznaći sredstva i mogućnosti za traženo povećanje.

Predsjednik Udruženja “Fočanska Malina” Čedomir Burilo